Abstract:
Bu araĢtırmada ġanlıurfa ili Ceylanpınar ilçesinde bulunan ve 60 bin baĢ Ġvesi ırkı koyun ile dünyanın en büyük Ġvesi populasyonuna sahip olan Ceylanpınar Tarım ĠĢletmesi Müdürlüğü bünyesinde yetiĢtirilen elit Ġvesi ırkı koyun sütlerinin (8 adet) bazı fizikokimyasal ve mikrobiyolojik özelliklerinin laktasyon boyunca değiĢimleri incelenmiĢtir. ÇalıĢma sonucunda Ġvesi ırkı koyun sütlerinin fizikokimyasal özellikleri ortalamalar olarak pH 6.57, titrasyon asitliği %0.183 laktik asit, kurumadde %18.55, yağ %7.47, yağsız kurumadde %11.09, protein %5.54, kül %0.959 ve yoğunluk 1.0379 g/ml Ģeklinde belirlenmiĢtir. Mikrobiyolojik özellikleri ise ortalama olarak toplam aerop mezofilik bakteri sayıları 5.64 log kob/ml, koliform grubu bakteri sayıları 4.09 log kob/ml ve mayaküf sayıları 4.11 log kob/ml bulunmuĢtur. Laktasyon süresinin Ġvesi ırkı koyun sütlerinin tüm fizikokimyasal (pH, titrasyon asitliği, kurumadde, yağ, yağsız kurumadde, protein, kül ve yoğunluk) ve bazı mikrobiyolojik özellikleri (toplam aerobik mezofilik bakteri sayıları, koliform grubu bakteri sayıları ve maya-küf sayıları) üzerine etkisi istatistiki anlamda önemli (p<0.01) olmuĢtur. Ayrıca Ġvesi ırkı koyun sütlerinde yapılan fizikokimyasal ve mikrobiyal analizlerden elde değerlerin, Türk Gıda Kodeksi Çiğ ve Isıl ĠĢlem GörmüĢ Ġçme Sütleri Tebliği ile Türk Gıda Kodeksi Çiğ Sütün Arzına Dair Tebliğlerinde koyun sütü için verilen değerlerle (titrasyon asitliği, yağ, yağsız kurumadde, yoğunluk ve toplam aerobik mezofilik bakteri sayıları) uyum içinde olduğu belirlenmiĢtir. ANAHTAR KELĠMELER: Ġvesi ırkı, koyun sütü, laktasyon, süt bileĢenleri