Harran Üniversitesi Açık Erişim

Güneydoğu Anadolu Bölgesinde arıcılık ve sahte balların arıcılar ile tüketiciler açısından etkilerinin incelenmesi / Beekeeping in Southeastern Anatolia Region and investigation of the effects of fake honeys in terms of beekeepers and consumers

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author KARAHAN, ŞAHİN
dc.date.accessioned 2020-10-22T11:48:47Z
dc.date.available 2020-10-22T11:48:47Z
dc.date.issued 2019
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11513/2373
dc.description.abstract Bu çalışmada, Güneydoğu Anadolu Bölgesinde bulunan yedi ilde (Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Mardin, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak) Arı Yetiştiricileri Birliğine kayıtlı arıcılar ile anket çalışması yürütülmüştür. Ankete katılan arıcılar arasında arıcılık mesleği ile uğraşanların oranı % 46.7, 6-10 yıldır arıcılık yapanların oranı % 26.7, gezginci arıcılık yapanların oranı % 77.8 olarak belirlenmiştir. İller arasında koloni başına süzme bal verimi en yüksek Şanlıurfa ilinde (16.8±1.848 kg), en düşük Şırnak ilinde (6.83±1.175 kg) elde edilmiştir (P<0.01). Ankete katılan arıcıların eğitim durumu, mesleki deneyim süreleri ve yetiştiriciliğini yaptıkları arı ırkının koloni başına bal verimini etkilemediği belirlenmiştir (P>0.05). Sahte ballarla mücadelede, bakanlık denetimlerinin sıklaştırılması ve caydırıcı cezaların verilmesi gerektiği arıcılar tarafından önerilmiştir. Güneydoğu Anadolu Bölgesinde bulunan sekiz ilde (Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Mardin, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak) ankete katılan tüketicilerin %80.7'si erkek, %36.1'i lisans ve üstü düzeyinde eğitim almıştır. Hanede gıda alışverişini evin beyi yapmaktadır (%57.4). Süzme bal tüketimi (6.7±0.60 kg/yıl) petekli bal tüketime göre daha fazladır. Ankete katılan tüketiciler balı öncelikle; fiyatına (%47.8) ve markasına (%21.7) göre satın almaktadırlar. Katılımcıların %70.6'sı organik bal tüketmek için normal bala göre fiyat farkı verebileceklerini de açıklamışlardır. Ankete katılan tüketicilerin %15.7'si televizyonda satılan ballardan satın aldığını bildirmiştir. Tüketicilerin %56.6'sı sahte balların bal tüketim alışkanlıklarını etkilemediğini belirtse de %43.4'ü etkilendiklerini ifade etmişlerdir. en_US
dc.language.iso tr en_US
dc.subject Ziraat = Agriculture; Anketler = Questionnaires ; Arıcılık = Beekeeping ; Bal arısı = Honey bee ; Bal üretimi = Honey production en_US
dc.title Güneydoğu Anadolu Bölgesinde arıcılık ve sahte balların arıcılar ile tüketiciler açısından etkilerinin incelenmesi / Beekeeping in Southeastern Anatolia Region and investigation of the effects of fake honeys in terms of beekeepers and consumers en_US
dc.type Thesis en_US


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster