Harran University DSpace

Biber üreticilerinin iyi tarım uygulamaları hakkında farkındalık düzeylerinin belirlenmesi: Şanlıurfa ili örneği / Determination of awareness levels of pepper producers about good agricultural practices: A case of Sanliurfa

Show simple item record

dc.contributor.author AKKOYUN, MÜZEYYEN
dc.date.accessioned 2020-10-22T11:22:46Z
dc.date.available 2020-10-22T11:22:46Z
dc.date.issued 2019
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11513/2357
dc.description.abstract Yürütülen bu araştırma ile Şanlıurfa ilindeki biber üreticilerinin bireysel ve işletme özellikleri incelenerek, iyi tarım uygulamalarını (İTU) benimsemede etkili olan faktörler belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırmada, Şanlıurfa İli'nde Şanlıurfa biberi üretimi yapan 87 üretici ile yüz yüze anket yapılmak suretiyle elde edilen veriler analiz edilmiştir. Araştırmada tabakalı örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Analiz sonuçlarına göre biber üreticisi işletmecilerin önemli bir kısmının ilkokul (%37.78) ve ortaokul (%24.44) mezunu olduğu belirlenmiştir. Biber üretiminde daha çok yabancı işgücünden faydalandıkları belirlenmiştir. Araştırmada, işletme arazisinin %35.39'unda sebze üretimi, %23.22'sinde endüstri bitkileri, %22.59'unda tahıl ve %18.80'inde meyve tarımı yaptıkları saptanmıştır. Biber üreticilerin tamamının İTU'nı yapmadıkları belirlenmiş olup %44.45'inin ise İTU' dan haberdar bile olmadıkları saptanmıştır. Üreticilerin İTU'nı yapmama nedenleri arasında uygulama kriterlerini bilmeme (%25.50) ilk sırada yer almaktadır. İTU ile ilgili yayım çalışmalarının yeterli olmaması nedeniyle üreticiler bilgi eksikliği çekmektedirler. İTU örtü altı ve seralardaki yaş sebze ve meyve tarımında devlet tarafından desteklenmektedir. Uygulamaya geçmemede diğer önemli nedenlerin ise alt yapı eksikliği (%25.20), devlet desteğinin yeterli olmaması (%24.60) olarak belirlenmiştir. Şanlıurfa biber üreticilerinin İTU kapsamında üretim yapabilmeleri için ise gerekli alt yapıya ihtiyaçları vardır. Şanlıurfa biberi coğrafi işaretli bir ürün olarak İTU kapsamında üretilerek güvenilirliği artacaktır. Üretilen biberden elde edilen isotun da ihracat potansiyeli artacaktır en_US
dc.language.iso tr en_US
dc.subject Ziraat = Agriculture en_US
dc.title Biber üreticilerinin iyi tarım uygulamaları hakkında farkındalık düzeylerinin belirlenmesi: Şanlıurfa ili örneği / Determination of awareness levels of pepper producers about good agricultural practices: A case of Sanliurfa en_US
dc.type Thesis en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account