Abstract:
Dünyada nüfusun giderek artmasına istinaden gıda ihtiyacı da artmaktadır. Artan gıda ihtiyacını gidermek için ise besin kaynaklarını arttırmak ve protein, vitamin, mineral yönünden zengin besinler elde etmek gerekmektedir. Bu yönden baklagiller zengin besin içeriği ile önemli bir yere sahiptirler. Adıyaman-Gölbaşı koşullarında 2017-2018 yılları arasında kurulan bu denemede mercimek bitkisinin gelişimi ve N2 fiksasyonuna etkisini saptamak amacıyla yapılmıştır. Denemede yapraktan farklı dozlarda çinko sülfat uygulamaları (0, 150 ve 300 ml da-1) ve bakteri aşılaması (aşılı, aşısız) yapılarak faktöriyel deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Çalışmada mercimek bitkisinde bitki boyu, kuru ağırlık, N, P, K, Ca, Mg, Zn, Fe, Mn, Cu ve Na içerikleri incelenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre yapraktan çinko sülfat uygulamalarının 150 ml da-1 doz uygulamasında kuru ağırlık, N, Ca, Mg, Fe ve Mn bitki besin element içerikleri en yüksek sonucu vermiştir. Çinkonun 300 ml da-1 doz uygulamasında ise Zn, Cu, P ve Na içeriği en yüksek sonucu vermiştir. Bitkide bakteri aşılamasında ise N, P, K, Zn ve Mn bitki besin elementleri içeriğinde en yüksek sonucu verirken, bakteri aşısız olan uygulamada Ca, Mg, Fe, Cu ve Na içeriği en yüksek sonucu vermiştir. Çalışma sonuçlarına göre yapraktan çinko sülfat uygulamasında en uygun dozun 150 ml da-1 doz uygulaması olduğu ve mikrobiyal gübrelemenin ise doğru suş, uygun iklim koşullarında yapılmasının uygun olduğu kanısına varılmıştır.