Harran Üniversitesi Açık Erişim

Gıda sanayi işletmelerinin kalite güvence sistemlerini önemseme düzeyleri üzerine bir araştırma: Şanlıurfa örneği / A study on food industry enterprises care level of quality assurance systems: Şanlıurfa sample

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author KAYA, KASIM
dc.date.accessioned 2019-06-13T07:52:16Z
dc.date.available 2019-06-13T07:52:16Z
dc.date.issued 2015
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11513/225
dc.description.abstract Bu çalışmanın ana materyalini Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası tarafından 2014 yılında kapasite raporu hazırlanmış KOBİ niteliğindeki gıda sanayi işletmelerinden elde edilen bilgiler oluşturmaktadır. Çalışmanın ilk bölümünde kalite ve standardizasyon kavramları üzerinde durulmuştur. Bununla beraber uluslararası düzeyde, bölgesel ve ülkemizde uygulanan kalite yönetim sistemleri ve ilgili kuruluşlar hakkında bilgi aktarılmaya çalışılmıştır. İkinci bölümde benzer konularda daha önce gerçekleştirilen çalışmalar özetlenmiştir. Üçüncü bölümde ise işletme yetkilileri ile yapılan anket sonuçlarının frekans dağılım sonuçları aktarılarak kurulan hipotezler non-parametrik test yöntemleriyle (Lojistik Regresyon ve Kruskal-Wallis Testleri) ve SPSS 18.0 paket programı yardımıyla test edilmiştir. Bu işletmelerden elde edilen verilerin analiz sonuçlarına göre Şanlıurfa'daki 118 gıda sanayi işletmesinin sadece 67'sinde Kalite Güvence Sistemi (KGS) belgesi bulunmaktadır. KGS belgelerine sahip olmada kuruluş yeri, eğitim düzeyi, işletmenin kuruluş tarihi ve personel sayısı gibi faktörlerin etkisi vardır. Bunun yanında tecrübe, ciro ve işletme yöneticiliğini kimin yaptığı faktörlerinin etkisinin olmadığı tespit edilmiştir. Organize sanayi bölgesine göre merkezdeki bir işletmenin KGS belgelerine sahip olma olasılığı 11.5 kat, eğitim-üniversite değişkenin eğitim-ilkokul değişkenine göre KGS belgelerine sahip olma olasılığı 4.5 kat fazla olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca kuruluş tarihi faktöründe kuruluş tarihi değişkenindeki 1 birimlik artışın KGS'ye sahip olma olasılığında 1.589 kat artışa neden olduğu, personel sayısı değişkenindeki 1 birimlik artışın KGS'ye sahip olma olasılığında 2.219 kat artışa neden olduğu elde edilen bir başka bulgudur. en_US
dc.language.iso tr en_US
dc.subject Ziraat = Agriculture Dizin:Gıda endüstrisi = Food industry ; Gıda güvenliği = Food safety ; Gıda işletmeleri = Food companies ; Kalite güvence sistemi = Quality assurance system en_US
dc.title Gıda sanayi işletmelerinin kalite güvence sistemlerini önemseme düzeyleri üzerine bir araştırma: Şanlıurfa örneği / A study on food industry enterprises care level of quality assurance systems: Şanlıurfa sample en_US
dc.type Thesis en_US


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster