Abstract:
Bu çalışmanın ana materyalini Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası tarafından 2014 yılında kapasite raporu hazırlanmış KOBİ niteliğindeki gıda sanayi işletmelerinden elde edilen bilgiler oluşturmaktadır. Çalışmanın ilk bölümünde kalite ve standardizasyon kavramları üzerinde durulmuştur. Bununla beraber uluslararası düzeyde, bölgesel ve ülkemizde uygulanan kalite yönetim sistemleri ve ilgili kuruluşlar hakkında bilgi aktarılmaya çalışılmıştır. İkinci bölümde benzer konularda daha önce gerçekleştirilen çalışmalar özetlenmiştir. Üçüncü bölümde ise işletme yetkilileri ile yapılan anket sonuçlarının frekans dağılım sonuçları aktarılarak kurulan hipotezler non-parametrik test yöntemleriyle (Lojistik Regresyon ve Kruskal-Wallis Testleri) ve SPSS 18.0 paket programı yardımıyla test edilmiştir. Bu işletmelerden elde edilen verilerin analiz sonuçlarına göre Şanlıurfa'daki 118 gıda sanayi işletmesinin sadece 67'sinde Kalite Güvence Sistemi (KGS) belgesi bulunmaktadır. KGS belgelerine sahip olmada kuruluş yeri, eğitim düzeyi, işletmenin kuruluş tarihi ve personel sayısı gibi faktörlerin etkisi vardır. Bunun yanında tecrübe, ciro ve işletme yöneticiliğini kimin yaptığı faktörlerinin etkisinin olmadığı tespit edilmiştir. Organize sanayi bölgesine göre merkezdeki bir işletmenin KGS belgelerine sahip olma olasılığı 11.5 kat, eğitim-üniversite değişkenin eğitim-ilkokul değişkenine göre KGS belgelerine sahip olma olasılığı 4.5 kat fazla olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca kuruluş tarihi faktöründe kuruluş tarihi değişkenindeki 1 birimlik artışın KGS'ye sahip olma olasılığında 1.589 kat artışa neden olduğu, personel sayısı değişkenindeki 1 birimlik artışın KGS'ye sahip olma olasılığında 2.219 kat artışa neden olduğu elde edilen bir başka bulgudur.