dc.description.abstract |
Bu araştırma; Şanlıurfa sulu koşullarında bazı çok yıllık buğdaygil sıcak mevsim bitkisi türleri ile yoncanın saf ve karışım halinde ekimlerinde elde edilecek ot verimi ve ot kalitesi ile ilgili özelliklerin belirlenmesi amacıyla 2016 ve 2017 yıllarında yürütülmüştür. Araştırma denemesi Harran Üniversitesi Osman Bey kampüsünde yer alan Ziraat Fakültesi araştırma ve deneme alanında tesadüf blokları deneme desenine göre 3 tekrarlamalı olarak kurulmuştur. Araştırmada toplam 10 uygulama denenmiş olup, bunlar yonca (Medicago sativa), Rodos otu (Chloris gayana L.), köpekdişi ayrığı (Cynodon dactylon L.) ve adi yalancı darı (Paspalum dilatatum Poir.) türlerinin saf uygulamaları ile bu türlerin değişik kombinasyonlarından oluşan 6 karışım uygulamasından oluşmaktadır. İki yıllık ortalamalara göre, araştırmadaki uygulamalar arasında incelenen özelliklerde aşağıda şekilde değişim gözlemlenmiştir; bitki boyları 14.79-65.72 cm, yeşil ot verimi 1112-2797 kg/da, kuru ot verimi 391.9-817.7 kg/da, kuru madde oranları %89.40-%90.15, kuru madde verimi 335.6-729.8 kg/da, ham protein oranı %8.73-%21.49, ham protein verimi 34.05-176.25 kg/da, ADF oranı %27.86-%46.16, NDF oranı %40.19-%79.44, sindirilebilir kuru madde oranı (SKMO) %52.94-%67.20, sindirilebilir kuru madde verimi 186.95-489.27 kg/da ve kuru madde tüketimi %1.51-%3.06, nispi yem değerleri 62.01-159.74. Araştırma sonucuna göre; Şanlıurfa sulu koşullarında tüm uygulamalar içerisinde en yüksek ot verimi ve ot kalitesi saf yonca (1) uygulamasından elde edilmiştir. Ancak yonca otunun yaş ot olarak hayvanlarda şişmeye neden olması nedeniyle, otlatma amaçlı suni mera tesislerinde, diğer karışımlardan daha yüksek kuru madde verimi ve ot kalitesine sahip olması nedeniyle, yonca (30%) + Rodos otu (70%) (5) ikili karışımı önerilmektedir. |
en_US |