Harran Üniversitesi Açık Erişim

SOYA'DA (Glycinemax.) SALİSİLİK ASİT'İN İYON PARAMETRELERİNE ETKİSİ / THE EFFECT OF SILICYLIC ACID ON ION PARAMETERS IN SOY (Glycinemax.)

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author MERCAN, NURŞEN
dc.date.accessioned 2019-09-20T08:00:50Z
dc.date.available 2019-09-20T08:00:50Z
dc.date.issued 2018
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11513/1893
dc.description.abstract Yapılan bu tez çalışmasında soya (Glycine max.)bitkisine farklıkonsantrasyonlarda (0.25, 0.5, 0.75 ve 1.0 mM) salisilik asit uygulanmıştır. Uygulama bağlı olarak klorofil, MDA prolinve iyon parametreleri incelenmiştir. Analizler sonucunda salisilik uygulamasına bağlı olarak yukarıdaki parametrelerin farklı oranlarda etkilendiği anlaşılmıştır. Salisilik asitin klorofil miktarını pozitif yönde, MDA ve prolin miktarını neğatif yönde etkilediği anlaşılmıştır. Ayrıca salisilik asit konsantrasyonlarının iyon parametrelerinde olumlu yönde farklı etkisi olduğu anlaşılmıştır.Bulgular sonucundasalisilik asit klorofil miktarında pozitif, MDA ve prolin miktarında neğatif, sodyum ve kalsiyuım miktarında neğatif, potasyum ve mağnezyum miktarında pozitif korelasyon olduğu bulunmuştur.Sonuç olarak salisilik asitin(0,75 ile 1,0 mM) uygulaması bitkisinin yetiştirilmesi için olumlu yönde katkı sağladığı anlaşılmıştır. In this study, salicylic acid was applied to soybean (Glycine max.)plant at different concentrations (0.25, 0.5, 0.75 and 1.0 mM). Depending on the application, chlorophyll, MDA proline and ion parameters were investigated. As a result of the analysis, it was understood that the above parameters were affected in different proportions due to salicylic application. Salicylic acid was positively affected by the amount of chlorophyll and the amount of MDA and proline. It was also found that salicylic acid concentrations had a positive effect on ion parameters. As a result of the findings, it was found that the amount of salicylic acid chlorophyll was positive, MDA and proline amount were negative, sodium and calcium amount were negative, potassium and magnesium were positively correlated. As a result, depending on the application of salicylic acid (0.75 to 1.0 mM), it has been found that the plants reduce their osmotic potential to keep the water levels at a certain level and contribute positively to the cultivation of soybean. en_US
dc.language.iso tr en_US
dc.subject Biyoloji = Biology ; Botanik = Botany ; Fizyoloji = Physiology Dizin:Asetilsalisilik asit = ; Soya = Soybean en_US
dc.title SOYA'DA (Glycinemax.) SALİSİLİK ASİT'İN İYON PARAMETRELERİNE ETKİSİ / THE EFFECT OF SILICYLIC ACID ON ION PARAMETERS IN SOY (Glycinemax.) en_US
dc.type Thesis en_US


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster