Harran Üniversitesi Açık Erişim

Düzenli antrenman yapan genç futbolcularda antep fıstığı'nın (Pistacia vera) oksidatif hasara karşı koruyucu etkisi / The protective effect of pistachio nut (pistacia vera) against oxidative damage in young soccer players training regularly

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author KÜÇÜK, MEHMET
dc.date.accessioned 2019-09-18T07:51:47Z
dc.date.available 2019-09-18T07:51:47Z
dc.date.issued 2018
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11513/1815
dc.description.abstract Futbol antrenmanlarının ve maç süreçlerinin sebep olduğu oksidatif strese karşı Antep fıstığının antioksidan ve koruyucu etkilerinin araştırılması amaçlandı. Bu çalışmada, futbolcularda hazırlık döneminin bitiminden hemen sonra sezonun başlamasıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışmaya 20 kontrol, 20 deney olmak üzere 40 erkek futbolcu gönüllü olarak katıldı. Kontrol ve deney gruplarına 20 gün süre ile aynı çalışma programı uygulandı, deney grubuna her gün çalışma öncesi Antep fıstığı (25 g / gün) verildi. Katılımcıların, çalışmaya başlamadan bir gün önce ve çalışma bittikten bir gün sonra açlık venöz kan örnekleri alındı. Total Antioksidan Seviye (TAS), Total Oksidan Seviye (TOS), Oksidatif Stres İndeksi (OSİ), 8-Isoprostan (8- epi-PGF2α), İleri Protein Oksidasyonu (AOPP) ve 8-Hidroksi-2-Deoksiguanozin (8-OHdG) parametreleri çalışıldı ve verilerin istatistiksel analizi için SPSS 23 paket programı kullanıldı. Elde edilen bulgular p<0,05 olmak üzere anlamlı kabul edilerek, Total Antioksidan Seviye (TAS), Total Oksidan Seviye (TOS), Oksidatif Stres İndeksi (OSİ), 8-Isoprostan Seviyesi (8-epi-PGF2α), İleri Protein Oksidasyonu Seviyesi (AOOP) parametrelerinde anlamlı ve olumlu sonuçlar elde edilmiştir. 8-Hidroksi-2-Deoksiguanozin (8-OHdG) üzerine herhangi anlamlı bir etki oluşmamıştır. Bu çalışmada, yoğun futbol antrenmanı ve müsabakalarının yol açtığı oksidatif strese karşı Antep fıstığının antioksidan özelliği ile metabolizmada oluşabilecek zararların önlenebileceği görüldü. We aimed to investigate the antioxidant and protective effects of Pistachio Nut against oxidative stress caused by soccer training and game competition. This study was carried out at the beginning of the season jest after the preparation period of Soccer Players. 20 for control and 20 for experimental group 40 Soccer Players were participated to study. Control and experimental groups were planned to the same study program for 20 days. The experimental group was given Pistachio Nut (25 g/day) every day before training. Participants gave fasting venous blood samples one day before and After the training period. Total antioxidant status, total oxidant status, oxidative stress index, 8-isoprostan, advanved protein oxidation, 8-Hidroksi-2-Deoksiguanozin parameteres were examined and data were analyzed by SPSS 23. As p<0,05 accepted statistically significant, we found Total antioxidant status, total oxidant status, oxidative stress index, 8-isoprostan, advanved protein oxidation status changes statistically significant, there was no effect on 8-Hidroksi-2-Deoksiguanozin levels. In this study, antioxidant properties of Pistachio Nut against antioxidant stress caused by intense soccer training and competitions prevented the damage that may occur in metabolism. en_US
dc.language.iso tr en_US
dc.subject Fizyoloji = Physiology ; Spor = Sports Dizin:Antep fıstığı = Pistachio ; Antioksidanlar = Antioxidants ; Antrenman = Training ; Futbol = Football ; Futbolcular = Football players ; Oksidatif hasar = Oxidative damage ; Oksidatif stres = Oxidative stress ; Pistacia vera = Pistacia vera ; Spor = Sports ; Sporcular = Sportsmen en_US
dc.title Düzenli antrenman yapan genç futbolcularda antep fıstığı'nın (Pistacia vera) oksidatif hasara karşı koruyucu etkisi / The protective effect of pistachio nut (pistacia vera) against oxidative damage in young soccer players training regularly en_US
dc.type Thesis en_US


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster