Harran Üniversitesi Açık Erişim

Şanlıurfa yöresi silajların ham besin madde içeriklerinin belirlenmesi / Determination of crude nutrient content of silages in Sanliurfa province

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author KİRKİZ, İBRAHİM HALİL
dc.date.accessioned 2019-09-13T06:11:05Z
dc.date.available 2019-09-13T06:11:05Z
dc.date.issued 2018
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11513/1781
dc.description.abstract Yetiştirilen yem bitkilerinin iklim, toprak ve bölgeye göre değiştiği bilinmektedir. Şanlıurfa yöresinde yetiştirilen ve muhafaza edilen ya da silajı yapılan yem bitkilerinin besin madde içerikleri hakkındaki araştırmalar sınırlıdır. Bu çalışmada Şanlıurfa İlinde Akçakale, Birecik, Ceylanpınar, Haliliye1, Haliliye2, Hilvan, Siverek ve Viranşehir İlçelerinden temin edilen mısır silajlarının besin madde içeriklerinin belirlenmesi hedeflenmiştir. Bu amaçla 8 İlçe grubunda pH, kuru madde, ham protein, ham yağ, ham kül, NDF, ADF, Fleig puanları ve ham selüloz düzeyleri tespit edilmiştir. Yapılan araştırma sonucunda pH değerleri ( 3.74-4.36), %KM (28,52 -30.76), HP (7.21-8.02) HY (1.94-2.17), HK (5.996.57), HS (24.76-26.63), NDF (46.10-50.49), ADF (27.84-32.53), Fleig Puanı (93-117) aralığında tespit edilmiştir. pH, KM, ve Fleig puanları işletme grupları bakımından farklılıklar çok önemli bulunmuştur (P<0.01). Sonuç olarak çalışmada elde edilen sonuçlar, bölgedeki işletmelerin mısır silajı yapımı konusunda iyi olduklarını ve hayvanların kaba yem bakımından besin maddece dengeli beslendikleri söylenebilir. It is known that the feed fodder grown varies according to climate, soil and region. Research on the nutrient content of forage crops grown or preserved in the Şanlıurfa region or silage is limited. In this study, it was aimed to determine the nutrient contents of maise silages obtained from Akçakale, Birecik, Ceylanpınar, Haliliye1, Haliliye2, Hilvan, Siverek and Viranşehir Provinces of Şanlıurfa. For this purpose, pH, dry matter, crude protein, crude fat, crude ash, crude cellulose, NDF, ADF and Fleig scores were determined from different regions. In this study, pH values (3.74-4.36), DM% (28.52-30.76), CP (7.21-8.02) CF (1.94-2.17), CA (5.99-6.57), CC (24.76-26.63), NDF 46.10-50.49), ADF (27.84-32.53) and Fleig Score (93-117). Differences in pH, KM, and Fleig scores were found to be significant (P<0.01). As a result, the results obtained in the study suggest that the enterprises in the region are good at making maise silage and that animals are fed a balanced diet with regard to roughage. en_US
dc.language.iso tr en_US
dc.subject Ziraat = Agriculture en_US
dc.title Şanlıurfa yöresi silajların ham besin madde içeriklerinin belirlenmesi / Determination of crude nutrient content of silages in Sanliurfa province en_US
dc.type Thesis en_US


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster