Harran University DSpace

Farklı dönemlerde hasat edilen arpa ve fiğ bitkileri karışımından elde edilen silajların kalite, besin madde kompozisyonu ve sindirimlerin belirlenmesi / Determining silage quality, nutrient composition and digestibility of barley -vetch mixture silages harvested at different growth stage

Show simple item record

dc.contributor.author PAYDAŞ, MEHMET
dc.date.accessioned 2019-08-29T06:38:12Z
dc.date.available 2019-08-29T06:38:12Z
dc.date.issued 2018
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11513/1762
dc.description.abstract Bu çalışma, çözünebilir karbonhidrat içeriği düşük ve yüksek tampon kapasitesi nedeniyle fiğ bitkisi ile kolay silolanabilen arpa bitkisinin optimum oranını, besin bileşimi, silaj kalitesi ve besin sindirilebilirliği açısından hasat süresini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Doğranmış fiğ ve arpa hasılları 3/0; 2/1, 1/2 ve 0/3 oranlarında karıştırılarak deneme grupları oluşturulmuştur. İki hasat zamanı (nisan ve mayıs ayları), 4 karışım oranı (3/0; 2/1, 1/2 ve 0/3) ve her grupta 4'er tekerrür olmak üzere toplam 32 adet kavanoz (1.5 L) fermantasyon için hazırlanmıştır. Çalışmanın sonunda, incelenen tüm silaj kriterleri için fiziksel ve duyusal değerlendirme puanları dışında Hasat zamanı ve karışım oranı etkileşimleri gözlenmiştir (P <0.05). Fiğin karışımdaki oranı arttıkça KM, NDF, HS ve Fleig puanı düzeyleri azalmış, HP, ADF ve Ham Kül her iki grupta da artmıştır. En düşük pH ve NH3-N değerleri mayıs ayı hasat döneminde elde edilmiştir. Silajların fiziksel ve duyusal değerlendirme puanları hasat zamanı ve karışım oranından etkilenmemiştir (P> 0.05). Mayıs ayı hasat dönemi silajlarında in vitro KM ve OM sindirilebilirliği azalmıştır. Laktik asit seviyeleri mayıs ayı hasat döneminde arpa silajında arzu edilen düzeydedir. Mayıs ayı hasat döneminde arpa ve arpa/fiğ (2/1) silajı gruplarında bütirik asit tespit edilmemiştir. Sonuç olarak hasat döneminin zamanında yapılması (Kuru madde düzeylerinin % 25 'ten fazla olması) , karışım oranının uygun seçilmesi (2/1- arpa/fiğ) arpa-fiğ karışımı ile iyi kalitede silajların elde edilmesi için önemlidir. This study was carried out to determine optimum ratio of easy ensiling barley and low soluble carbohydrate and high buffer capacity vetch silage materials and harvesting time in terms of silage quality, nutrient composition and nutrient digestibility. Chopped vetch and barley materials were mixed 3/0; 2/1, 1/2 and 0/3 ratios to form experimental groups, respectively. Total 32 jars (1.5 L) including two harvest times (April vs May) and for mixture ratios with four replicates each were prepared for ensiling materials. At the end of study, harvesting time and mixing ratio interactions were observed for all of the examined silage criteria except physical and sensory evaluation points (P <0.05). Increasing vetch ration in mixture raised numerically CP, ADF and crude ash, but DM, NDF, crude fiber and Fleig points were lowered with vetch increment at both harvest time. pH and NH3-N values of silages were decreased in May harvest time. Physical and sensory evaluation points of silages were not affected from harvesting time and mixing ratio (P>0.05). In vitro DM and OM digestibility were diminished at May harvest silages. Lactic acid content was found desirable at May harvest and barley including groups. Butyric acid was not detected only barley and 2/1 barley/vetch groups harvesting at May. According to this study, choosing appropriate harvesting time (more than 25% of DM) and mixing ratio (2/1- barley/vetch) is crucial for obtaining barley- vetch good quality mixture silages. en_US
dc.language.iso tr en_US
dc.title Farklı dönemlerde hasat edilen arpa ve fiğ bitkileri karışımından elde edilen silajların kalite, besin madde kompozisyonu ve sindirimlerin belirlenmesi / Determining silage quality, nutrient composition and digestibility of barley -vetch mixture silages harvested at different growth stage en_US
dc.type Thesis en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account