Harran University DSpace

Mısır silajına farklı seviyelerde yaş domates posası ilavesinin silaj kalitesi ile in vitro sindirim üzerine etkisinin araştırılması / The effect of adding different levels of wet tomato pomace on the silage quality and in vitro digestibility of maize silage

Show simple item record

dc.contributor.author SAVRUNLU, MEHMET
dc.date.accessioned 2019-08-27T06:30:05Z
dc.date.available 2019-08-27T06:30:05Z
dc.date.issued 2015
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11513/1706
dc.description.abstract Bu çalışma, silajlık mısır bitkisine farklı seviyelerde yaş domates posası ilavesinin silaj kalitesi ile in vitro organik madde sindirimi ve metabolik enerji içeriği üzerine etkilerini araştırmak amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla, katkısız mısır silajı, katkısız domates posası silajı, %5 domates posası, %10 domates posası, %15 domates posası, %20 domates posası ve %25 domates posası içeren silajlar 1.5 L cam kavanozlarda 4'er tekerrür olacak şekilde hazırlanmıştır. Elde edilen silajların amonyak azotu değerleri incelendiğinde, domates posası ilavesinin artışına bağlı olarak silaj amonyak azotu değerlerinin arttığı görülmüştür (P<0.001). Mısır bitkisine %15, %20 ve %25 düzeyinde domates posası ilavesi ile hazırlanan silajların laktik asit içeriklerinin arttığı görülmüştür (P<0.001). Benzer şekilde domates posası katkısının artışına bağlı olarak silaj asetik asit değerlerinde de artış görülmüştür. Elde edilen silajların hiçbirisinde bütirik asit tespit edilmemiş, propiyonik asit ise sadece domates posası kontrol silajında tespit edilmiştir. Sonuç olarak gıda endüstrisi yan ürünü olan domates posasının mısır bitkisi ile birlikte silolanabileceği ve elde edilen silajların kaliteli silaj niteliği taşıdıkları ve bu yan ürünün temin edilebildiği bölgelerde mısır bitkisi ile birlikte silolanarak hayvan besleme alanında kaba yem kaynağı olarak kullanılabileceği sonucuna varılmıştır. Anahtar kelimeler: Mısır, yaş domates posası, silaj. In this study, it was aimed to investigate the effects of adding different levels of wet tomato pomace (5%, 10%, 15%, 20% and 25%) on the silage quality and in vitro digestibility of maize silage. For this purpose, silages were prepared as control maize silage, control wet tomato pomace silage, and the mixture of adding 5%, 10%, 15%, 20% and 25% wet tomato pomace to maize silage. All the treatments consisted of four replicate silos, and they were prepared in 1.5 L glass jar silos. Silage ammonia nitrogen and acetic acid values increased with addition of wet tomato pomace levels (P<0.001). Silage lactic acid values increased with addition of 15%, 20% and 25% wet tomato pomace levels (P<0.001). Butyric acid was not detected in any of the silage treatments; on the other hand, propionic acid was only detected in tomato pomace control silages. As a result, the food industry by-products of the tomato can be ensiled with corn plant and ensiled mixtures have a good silage values and they can be used as a roughage source where this by product and maize plant can be provided easily. As a conclusion good quality silage of the resulting silage and this by-product together with maize in the region, that can be provided in ensiled animal feeding area can be used as roughage source. Key words: Maize, wet tomato pomace, silage. en_US
dc.language.iso tr en_US
dc.subject Veteriner Hekimliği = Veterinary Medicine en_US
dc.title Mısır silajına farklı seviyelerde yaş domates posası ilavesinin silaj kalitesi ile in vitro sindirim üzerine etkisinin araştırılması / The effect of adding different levels of wet tomato pomace on the silage quality and in vitro digestibility of maize silage en_US
dc.type Thesis en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account