Harran University DSpace

Şanlıurfa koşullarında bazı soya [Glycine max L.( Merill)] çeşitlerinin verim ve verim unsurlarının belirlenmesi / Determination of yield and yield components of some soybean [Glycine max L.( Merill)] varieties under sanliurfa ekological conditions

Show simple item record

dc.contributor.author ERTAŞ, ABDURRAHMAN
dc.date.accessioned 2019-08-07T06:30:04Z
dc.date.available 2019-08-07T06:30:04Z
dc.date.issued 2017
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11513/1492
dc.description.abstract Şanlıurfa koşullarında ikinci ürün olarak bazı soya çeşitlerinin verim ve verim unsurlarının belirlenmesi amacıyla 2016 yılında, Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Eyyübiye Kampüsü deneme alanında, tesadüf blokları deneme desenine göre 3 tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. Çalışmada, farklı olgunlaşma gurubuna giren 20 soya çeşidi (Adasoy, Agroyal, Blazer, MAY 5312, Nova, GAPSOY 16, Bravo, Umut 2002, Ataem 7, Arısoy, Atakişi, Cinsoy, İlksoy, Mersoy, Traksoy, Lider, Nazlıcan, SA 88, Safir ve Türksoy) bitki materyali olarak kullanılmıştır. Çalışmada, vejetasyon süresi, ilk çiçeklenme süresi, bitki boyu, ilk bakla yüksekliği, bitki başına dal sayısı, bitki başına bakla sayısı, baklada tohum sayısı, bitki başına verim, dekara verim, 100 tane ağırlığı, protein oranı, yağ oranı, dekara yağ verimi, bitkideki kuru madde miktarı, bitki örtüsü sıcaklığı ve hasat indeksi özellikleri incelenmiştir. Çalışma sonucunda bitki boyunun 61.23-103.1 cm; ilk meyve yüksekliğinin 1.80-9.03 cm; bitki başına dal sayısının 2.00-5.07 adet; bitki başına bakla sayısının 78.37-215.8 adet; baklada tohum sayısının 2.3-3.1 adet; bitki başına verimin 23.33-74.5 g; dekara verimin 217.7-413.4 kg; 100 tane ağırlığının 12.77-17.69 g; protein oranının %37.7-40.4; yağ oranının %14.87-19.1; yağ veriminin 39.41-73.17 kg; bitkideki kuru madde miktarının 13.5-63.17 g; hasat indeksinin %50.0-73.33, kanopi sıcaklığının 20.30-27.70 °C arasında kaldığı saptanmıştır. This study was established and carried out in 2016 in order to determine the yield and yield components of some soybean varieties as second crop with 3 replications according to the randomized blocks trial design at Harran University Eyyubiye Campus, Faculty of Agriculture, expeimant area in Şanlıurfa Province. In this study, 20 different soybean varieties were used as plant material. In this study, vegetation period, first flowering period, plant height, first pod height, number of branch per plant, number of pod per plant, number of seeds per plant, yield of per plant, yield of per da, 100 seeds weight, protein ratio, oil percentage, oil yield, amount of dry matter in the plant, plant cover temperature and harvest index characteristic were investigated. According to our results, plant height varied from 61.23 to 103.10 cm, first pod height from 1.80 to 9.03 cm, number of brunch per plant from 2.00 to 5.07 units, number of pod per plant from 78.37 to 215.8 units, number of seed per pod from 2.3 to 3.1 units, yield per plant from 23.33 to 74.5 g, seed yield from 217.7 to 413.4 kg, hundred seed weight from 12.77 to 17.69 g, protein ratio from %37.7 to 40.04, oil ratio from %14.87 to 19.1, oil yield from 39.41 to 73.17 kg/da, amount of dry matter in the plant from 13.5 to 63.17 g, harvest index from % 50.0 to 73.33, canopy tempreature 20.30 to 27.70 °C were determined. en_US
dc.language.iso tr en_US
dc.subject Ziraat = Agriculture en_US
dc.title Şanlıurfa koşullarında bazı soya [Glycine max L.( Merill)] çeşitlerinin verim ve verim unsurlarının belirlenmesi / Determination of yield and yield components of some soybean [Glycine max L.( Merill)] varieties under sanliurfa ekological conditions en_US
dc.type Thesis en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account