Harran University DSpace

Antepfıstığında nanofiber bariyer yaprak gübresi, nanoteknolojik kalsit ve kaolin uygulamalarının verim ve bazı kalite özelliklerine etkisi / Effect of nanofiber barrier leaf fertilizer, nanotecnolocial calcite and kaolin applications on yiel and some quality characteristics of pistachio

Show simple item record

dc.contributor.author ŞAHİN, SİBEL
dc.date.accessioned 2019-08-06T13:40:59Z
dc.date.available 2019-08-06T13:40:59Z
dc.date.issued 2017
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11513/1472
dc.description.abstract Bu çalışmada, antepfıstığı Kırmızı çeşidinde yapraktan yapılan Nanofiber Bariyer yaprak gübresi, Nanoteknolojik Kalsit ve Kaolin uygulamalarının meyve verim ve bazı kalite özellikleri üzerine etkileri incelenmiştir. Çalışmanın amacı, sıcaklık stresi ve güneş yanıklığına bağlı olarak meydana gelen zararlanmaların azaltılmasında söz konusu yapraktan uygulanan preparatların etkilerini karşılaştırmak ve bu preparatların antepfıstığında verim ve kalite üzerine etkilerini belirlemektir. Preparatlar farklı dozlarda ve faklı zamanlarda ağaç tacına püskürtülerek uygulanmıştır. Birinci uygulama, erken ilkbaharda gözler uyanmadan önce; ikinci uygulama, erken ilkbaharda çiçeklenmeden hemen önce; üçüncü uygulama, döllenmeden sonra meyveler mercimek iriliğini geçince yapraktan püskürtme şeklinde yapılmıştır. Bu çalışmada potasyum, fosfor, bakır, bor, çinko ve molibden bitki besin maddelerinin sıvı formülasyonlarını içeren Nanofiber Bariyer (NFB) yaprak gübresi, nanoteknoloji ile nano boyuta indirgenerek hareketli iyon teknolojisi ile işlenmiş kalsit partiküllerini içeren Kalsit ve toz formülasyon halinde Kaolin kullanılmıştır. Ağustos ayında hasat edilen ağaçlardan elde edilen meyvelerde verim ve kalite ölçümleri yapılmıştır. Bu çalışma sonunda NFB, Kalsit ve Kaolin uygulamalarının kontrole göre verim üzerinde olumlu etkilere sahip olduğu saptanırken, en yüksek verim artışı NFB uygulamasından elde edilmiştir. Kalite kriteri olarak meyvelerde çıtlama oranı, 100 meyve ağırlığı, iç randımanı ile yeşil içlilik incelenmiştir. En yüksek çıtlama oranı Kaolin uygulamasından elde edilmiş, NFB ve Kalsit uygulamaları ise kontrole göre daha yüksek bulunmuştur. In this study, the effects of Nanofiber Barrier leaf fertilizer, Nanotechnological Calcite and Kaolin applications on fruit yield and some quality characteristics of Kırmızı pistachio cultivar were investigated. The purpose of the study was to compare the effects of leaf preparations on the reduction of damage caused by heat stress and sunburn, and to determine their effect on yield and quality of pistachios. The preparations were applied by spraying to the tree canopy at different doses and at different times. The first application was that before the bud bursting in the early spring; the second application, just before flowering in early spring; and the third application was after the fertilization. In this study, Nanofiber Barrier (NFB) leaf fertilizer containing liquid formulations of potassium, phosphorus, copper, boron, zinc and molybdenum, nanotechnological calcite containing calcite particles treated with mobile ion technology and kaolin in powder formulations were used. Yield and quality measurements were carried out on the fruits harvested in August. According to results obtained from the study, it was found that NFB, Calcite and Kaolin applications had positive effects on the yield as compared to the control, however the highest yield increase was obtained from NFB application. As a quality criterion; splitting ratio, 100 fruit weight, kernel ratio and green kernel were examined. The highest splitting rate was obtained from kaolin application, and NFB and calcite applications were found higher than control. en_US
dc.language.iso tr en_US
dc.subject Ziraat = Agriculture en_US
dc.title Antepfıstığında nanofiber bariyer yaprak gübresi, nanoteknolojik kalsit ve kaolin uygulamalarının verim ve bazı kalite özelliklerine etkisi / Effect of nanofiber barrier leaf fertilizer, nanotecnolocial calcite and kaolin applications on yiel and some quality characteristics of pistachio en_US
dc.type Thesis en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account