Harran University DSpace

Biberde farklı tuz konsantrasyonlarının bazı fizyolojik parametreler ile mineral madde içeriği üzerine etkileri / Effect of some salt concentrations on some physilogical and mineral content in pepper

Show simple item record

dc.contributor.author AKAY RASTGELDİ, ZÜLEYHA HÜLYA
dc.date.accessioned 2019-06-28T11:42:36Z
dc.date.available 2019-06-28T11:42:36Z
dc.date.issued 2010
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11513/1029
dc.description.abstract Bu çalışma, 2009-2010 üretim döneminde Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi deneme alanında yürütülmüştür. Denemede sera sivri biber (Dizel F1, Kekova F1, Mert F1, Vale F1 ve Urfa yerli) çeşitlerine, farklı dozlarda uygulanan (0, 50 mM, 100 mM, 150 mM) NaCI'ün, bitkilerde bazı fizyolojik ve mineral madde içeriği üzerine etkisi araştırılmıştır. Araştırma sonucunda; yüksek tuz dozlarının (50, 100, 150 mM NaCl) bitki ve kök gelişimini olumsuz yönde etkilediği saptanmıştır. En uzun bitki boyu kontrol uygulaması Dizel F1 çeşidinde (27.66 cm), en düşük değer ise, 150 mM NaCl uygulanan Urfa biber çeşidinde (9.51cm) tespit edilmiştir. Gövde çapında en yüksek değer, kontrol grubunda Vale F1 çeşidinde (5.312 mm) elde edilirken, en az değer ise (3.399 mm) Urfa çeşidinde elde edilmiştir. Kontrol grubu Dizel F1 çeşidinde 48.6 yaprak sayısı tespit edilmiş, 150 mM uygulanan, Urfa ve Kekova F1 çeşitlerinde ise 13.4 yaprak sayısı belirlenmiştir. Toplam yaprak alanı, kontrol grubu Dizel F1 çeşidinde 443.6 cm2 iken, 150 mM tuz uygulanan Urfa çeşidinde 84.9 cm2 saptanmıştır. Erken çiçeklenme, kontrol ve 50 mM tuz uygulamasında Kekova F1 çeşidinde 45.4 gün olarak belirlenmiştir. En geç çiçeklenme ise 76.8 gün ile 150 mM NaCl uygulanmış Urfa çeşidinde gerçekleşmiştir. Bitki yaş ağırlığı; kontrol grubu Vale F1 çeşidinde 32.17 g, 150 mM tuz uygulanmış Urfa biberinde 6.292 g olarak tespit edilmiştir. En fazla biomas değeri, kontrol grubu Dizel F1 çeşidinde 5.00 g, 150 mM tuz uygulanan Urfa çeşidinde (0.832 g) elde edilmiştir. En yüksek kök uzunluğu, kök yaş ve kök kuru ağırlığı, kontrol grubu Dizel F1 çeşidinde, en düşük değerler ise 150 mM tuz uygulanmış Urfa biber çeşidinde saptanmıştır. Toplam klorofil miktarları, artan tuz dozlarına bağlı olarak azalmıştır. Buna göre, en yüksek klorofil, kontrol grubu Kekova F1 çeşidinde (128.4 g/kg) elde edilirken, en az klorofil ise 150 mM tuz uygulanmış Urfa çeşidinde 109.6 g/kg elde edilmiştir. Tuzluluğun artması ile hücre zarı geçirgenliği oranı artmış, membranın yapısı bozulmuştur. Kontrol grubu Urfa biberinde hücre zarı geçirgenliği %28.2, 150 mM tuz uygulanan Kekova F1 çeşidin de ise %69.62 olarak belirlenmiştir. Na, K, Ca ve Mg gibi mineral madde içeriklerinde de farklılıklar saptanmıştır. NaCl miktarı arttıkça tüm çeşitlerin yapraklarındaki Na miktarı artmıştır. 150 mM tuz uygulanan Dizel F1 çeşidinde % 0.482 iken, en düşük değer kontrol grubundaki Urfa biber çeşidinde % 0.292 olarak saptanmıştır. K, içerikleri de artan tuz uygulamalarına bağlı olarak azalma göstermiştir. En yüksek K, kontrol grubu Dizel F1 çeşidinde %2.635 belirlenirken, en düşük K, 100 mM ve 150 mM NaCl uygulamasına ait Urfa biberinde %1.387 belirlenmiştir. Artan NaCl dozları, Ca miktarlarında da azalmaya neden olmuştur. Ca miktarları, kontrol grubu Dizel F1 ve Kekova F1 çeşitlerinde sırasıyla, % 2.494 ve 2.262 iken, en düşük değer 150 mM NaCl uygulamasına ait Vale F1 %0.960 çeşidinde elde dilmiştir. Mg elementinde ise uygulanan NaCl dozları arasında önemli bir farklılık tespit edilmemiştir. En yüksek Mg, Dizel F1 çeşidinde (%0.655), en düşük Mg ise, Vale F1 çeşidinde (% 0.255) tespit edilmiştir. This study was conducted in at Research-Development (Ar-Ge) Greenhouses of Agriculture Faculty at Harran University during winter production period of 2009-2010. In the study, effects of five different salt concentrations (0, 50 mM, 100 mM, 150 mM NaCI) on some physiological and mineral contents in five different pepper cultivars (Dizel F1, Kekova F1, Mert F1, Vale F1 and Urfa local) were investigated. According to data of the study, it was determined that higher salt concentrations used affected plants? shoot and root growth negatively; however it was ineffective on chlorophyll content of pepper cultivars. While the highest plant height was obtained in Urfa pepper (27.66) as control plants, the lowest of it was measured in Urfa pepper exposed to 150 mM NaCl. When the highest stem diameter value was found in control group of Vale F1 cultivar (5.31 mm), the lowest value for the same parameter was 3.39 mm. Number of leaves in control group of Dizel F1 was found as 48.6 but this value for the Urfa and Kekova F1 subjected to 150 mM was 13.4. Parallel to the leaf number, the highest leaf area was measured in Dizel F1 (443.6 cm2) however, the lowest of it was determined in Urfa pepper (84.9 cm2). In general, increasing in salt concentration delayed the date of flowering period. Kekovo F1 was the pepper cultivar flowering the earliest compared to the other cultivars used in this research. Length of early flowering was 45.4 days for the control groups and 50 mM NaCl treated pepper cultivars. The latest flowering among the cultivars was observed in 150 mM salt treated Urfa peppers as 76.8 d. While plant fresh weight of Urfa pepper (6.292 g) treated with a 150 mM NaCl concentration was significantly lower compared to the control group of Vale F1 (32.17 g). Urfa welich is exposed to 0.832 salt the examined parameters of biomas level, root height, dry or fresh root weight have been observed in higher level in Dizel F1 than Urfa. Total chlorophyll conent has been decreased recording increasing salt concentration. While the highest chlorophyll content has been encamined in Kekova F1 (128.4 g/kg). the lowest as Urfa (109.6 g/kg) which was enclosed to 150 mM salt concentrations. It was also observed that higher salt concentrations cawed to increase in cell membrane stability. Data show that though cell membrane in Urfa %28.2, in Kekova F1 % 69.62 which it has been enclosed to 150 mM salt concentration. There is a differences has been observed regarding Na, K, Ca and Mg mineral contents. Increasing NaCl content cawed to Na content of leaf of all varieties. While highest Na (% 0.482) has been observed in Dizel F1 which as encpored to 150 mM salt concentration the lowest Na concentration has been observed in Urfa (% 0.2921). Content of K has been decreased while increasing salt concentration treatment. Though highest K has been observed in Dizel F1 as % 2.635, the lowest k has been observed in Urfa which was exposed to 100 and 150 mM salt concentration. Increasing NaCl level in treatments has cawed to decrease Ca level observed Ca levels in Dizel F1 and Kekova F1 were % 2.494 and % 2.262 respectively. Lowest Ca level, however, has been observed in Vale F1 as a %0.960 with 150 mM NaCl treatment. There was no major impact of different NaCl treatment levels on Mg level. The highest Mg level which has been observed for Dizel F1 was % 0.655. However the lovest level of Mg was % 0.255 which observed for Vale F1. en_US
dc.language.iso tr en_US
dc.subject Ziraat = Agriculture en_US
dc.title Biberde farklı tuz konsantrasyonlarının bazı fizyolojik parametreler ile mineral madde içeriği üzerine etkileri / Effect of some salt concentrations on some physilogical and mineral content in pepper en_US
dc.type Thesis en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account