Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11513/978
Title: Antep fıstığının iç ve dış kabuğunun bazı fiziksel ve kimyasal özelliklerinin belirlenmesi ve farklı kullanım olanaklarının araştırılması / Determination of some physical and chemical properties of internal and external shell of pistachio and investigation of its potential use in different applications
Authors: PALALI, MEHMET ALİ
Keywords: Konu:Ziraat = Agriculture
Issue Date: 2009
Abstract: Tarımsal atıklar dünyada ve ülkemizde artan enerji ihtiyacının bir kısmının karşılanabilmesi için önemli bir enerji kaynağı olma potansiyeline sahiptir. Tarımsal üretimde hasat ve ürün işleme ve değerlendirme işlemleri sırasında sap, saman, kavuz, kabuk ve çekirdek gibi önemli atıklar ortaya çıkmaktadır. Tarımsal atıkların taşıma, temizleme-sınıflandırma, işleme ve depolanması ile ilgili makinalarının tasarımında, ürünlerin fiziksel ve kimyasal özellikleri önemli parametrelerdir. Bu araştırmada ilk olarak antepfıstığı iç ve dış kabuklarının, boyut analizi, element analizi, yoğunluk, nem içeriği ve kül içeriği gibi fiziksel ve kimyasal özellikleri belirlenmiştir. Daha sonra antepfıstığı iç ve dış kabukları, zeytin pirinası ile karıştırılarak briket elde edilmiş ve bu briketlerin fiziksel özellikleri incelenmiştir. Elde edilen iç ve dış kabuk briketlerinin yoğunluk, kırılma direnci, su alma direnci, nem içeriği, eşdeğer nem içeriği ve kül içeriği değerleri belirlenmiştir. İç kabuk ve dış kabuk briketlerinden antepfıstığı dış kabuk briketinin iç kabuk briketine göre daha dayanıklı olduğu tespit edilmiştir. Agricultural wastes have the potential to meet the increasing energy demands in our country and in the world. In the agricultural processes many byproducts have been generated. Physical and chemical properties of products are important parameters for designing machines for transport, separation and storage of agricultural wastes. In this research first physical and chemical properties such as size, moisture, ash content of inner and outer pistachio shells were determined. The inner and outer shells of the pistachio were mixed with olive bagasse to form briquettes. Afterwards the physical properties of these briquettes were investigated. In this process density, shatter index, water reabsorbtion, moisture content and equivalent moisture content were determined. In conclusion, it was found that outer shell briquettes were more reliable compared to inner shell briquettes.
URI: http://hdl.handle.net/11513/978
Appears in Collections:Fen Bilimleri Enstitüsü

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
252222.pdf2.08 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.