Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11513/872
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorBAŞKURT, ÖMER-
dc.date.accessioned2019-06-27T07:09:09Z-
dc.date.available2019-06-27T07:09:09Z-
dc.date.issued2007-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11513/872-
dc.description.abstractHayvan besleme arastırmalarındaki en önemli amaçlardan bir tanesi yem ve besin maddelerinden yararlanmayı artırarak diger hayvan türlerinde oldugu gibi tavukçuluk üretiminde de maliyeti azaltmak ve karlılıgı maksimum seviyeye çıkartmaktır. Metiyonin soya fasulyesi-mısır ve soya fasulyesi-bugday temel alınan rasyonlarında birinci sınırlayıcı amino asittir ve sentetik metiyonin bu rasyonlara 50 yılı askın süredir eklenmektedir. Fakat, metiyoninin pratikte bilinen sekli ile eklenmesi tam olarak basarılı degildir. Buna karsılık, metiyoninin içme suyunda verilmesi potansiyel avantajlar sunabilir. Bu çalısmanın temel amacı broilerlere iki farklı sıcaklıkta metiyonini içme suyu ile verilmesi ve bunun sonucunda performanstaki degisimlerin arastırılmasıdır. Arastırmada kullanılan bütün civcivler Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi arastırma kümeslerindeki aynı tipteki kafeslere yerlestirildi. Kümes penceresiz, vantilator havalandırmalı ve sıcaklık kontrollüdür. Her kafes için bir yem ve bir suluk yerlestirildi. Su alımı tabanına nipel takılmıs 2000 mililitrelik plastik kaplardan saglandı. Kafeslerin önüne yemlik ve suluklar yerlestirildi. 144 civciv esit sayıda üç gruba ayrılıp her kafese ikiser olacak sekilde iki odaya dagıtıldı. Daha sonra, civcivlerin yarısı 21'ci günden 42'ci güne kadar 22 0C , diger yarısı ise 30 0C de büyütüldü. Deneme boyunca 23 saat aydınlatma yapıldı. Bütün rasyonlar Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesinde 30 kg'lık mikserde hazırlandı. Deneme boyunca üç rasyon kullanıldı. Baslatma rasyonu NRC 1994 broiler baslatma besin ihtiyaçları karsılandı yada üzeri saglandı. Rasyon 2 rasyon 1'nin aynısı olup sadece metiyonin eklenmedi. Yem ve su serbest olarak verildi. Denemede üç çesit yemleme yapıldı. Birincisinde, civcivlere rasyon 1 ve normal su verildi. kincisinde, civcivlere rasyon 2 ve %0.050 metiyoninli su verildi. Üçüncüsünde, civcivlere rasyon 2 ve %0.075 metiyoninli su verilmistir. Deneme boyunca her kafesteki yem tüketimi her 24 saatte bir ölçüldü. Her hayvana ait canlı agırlık kaydedildi. Yem tüketimi hariç bütün veriler bireysel hayvan dikkate alınarak yapıldı. Deneme gruplarının hiçbirinde ölüm gözlenmedi. DL- metiyoninin suya eklenmesi sonucunda yem alımı olumsuz etkilenmedi. ki sıcaklıkta, canlı agırlık bakımından metiyoninin suya %0.075 düzeyinde katılması sonucu metiyoninin yem veya suyla 0.050% düzeyinde verilmesine karsılık üstünlük gözlendi. Bu sonuçlar, göstermektedir ki çalısmanın yapıldıgı sartlarda DL-metiyonin 21'ci günden 42' ci güne kadar su ile etkili olarak verilebilecegini temsil göstermektedir. One of the main aims of nutritional research is to reduce the cost of poultry production and increase profit by increasing the utilisation of feeds and nutrients. Methionine is the first limiting amino acid in the conventional corn-soybean and wheat-soybean diets, and synthetic methionine has been used for over five decades as a supplement to these diets. However, the present practice of adding methionine to the feed is not fully satisfactory. In contrast to this, delivering methionine in the drinking water could offer a number of potential advantages. The central aim of this project is to investigate the delivery of methionine in drinking water for the broilers at two temperatures, and its consequences in terms of the opportunity to improve efficiency of performance. All birds were housed at the Harran University, Faculty of Agricultural, using the same type of cages. The house is a conrolled, windowless, fan-ventilated house. For each cage, one trough, and one water bottle were located. Water was supplied from 2000 ml plastic water bottles which were fitted with nipples at the base. The bottle and trough were located at the cage front. One hundred and fortyfour birds were distributed into three groups of equal number, and placed two birds in each cages. Thereafter, half of the broilers were reared under a temperature regimen of 22 C o from 21 to 42 days, while the others were reared under a temperature regimen of 30 C o. Day length was 23 hours during the experiment. All diets were mixed at the Harran University, Faculty of Agricultural farm, using a 30 kg mixer. Three feed formulations were used in this experiment. For Starting the nutrient specifications were set to meet or exceed NRC (1994) requirements; Feed 2 was essentially Feed 1 without supplemental methionine. Feed and water were provided ad libitum. Experiment were had three feeding treatments. In treatment 1, birds were fed Feed 1 and plain water was provided from bottle (as a control). In treatment 2, birds were fed Feed 2 and bottle contained 0.050% methionine-treated water. In treatment 3, birds were fed Feed 2 and bottle contained 0.075% methionine-treated water. Feed intake for each cages were measured in every 24 hour through the experiment. Body weights were recorded for each bird. Apart from feed intake, all data were obtained on an individual bird basis. Mortality was not observed by any dietary treatment. Feed intake was not affected adversely by DL- methionine inclusion in drinking water. In two temperatures, body weight of birds receiving 0.075% methionine activity in water was superior to those of groups that received supplemented feed or 0.050% methionine activity in water. These results indicate that, under the study conditions, DL-methionine provided in drinking water can be effectively assimilated by broilers, at least from 21 to 42 days of age.en_US
dc.language.isotren_US
dc.subjectKonu:Ziraat = Agriculture Dizin:Etlik piliç = Broiler chickens ; İçme suyu = Drinking wateren_US
dc.titleBroilerlerin içme suyuna metiyonin katılarak beslenmesi / Feeding metionine to broilers in drinking wateren_US
dc.typeThesisen_US
Appears in Collections:Fen Bilimleri Enstitüsü

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
202019.pdf269.72 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.