Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11513/837
Title: Mardin ili bağ yetiştiriciliğinin analizi / The analyze of grape production in the city of Mardin
Authors: AKAALP, HİCRAN
Keywords: Konu:Ziraat = Agriculture
Issue Date: 2007
Abstract: Bu çalışma 2006 yılında yapılmış olup Mardin ili bağ yetiştiriciliğinin analizini içermektedir. Çalışma Mardin iline bağlı 7 ilçe ve köylerinde gerçekleşmiştir. Çalışma merkez dahil olmak üzere, Dargeçit, Ömerli, Savur, Midyat, Yeşilli, Mazıdağı, Derik ilçe ve bunlara bağlı köylerde yapılmıştır. Çalışmaya 100 yetiştirici ve bağları konu edilmiştir. Yetiştiricilere, bağ yetiştiriciliği ile ilgili tüm kültürel işlemleri kapsayan sorulardan oluşan anket uygulanmıştır. Bunların başında bahçe tesisi, çeşit seçimi, sulama, budama, gübreleme, toprak işleme, hastalık ve zararlılarla mücadele ile derim ve sonrasına ilişkin tüketim, değerlendirme, pazarlama konuları gelmektedir. Araştırma bulgularından elde edilen sonuçlara göre Mardin ilinde bağ yetiştiriciliğini geleneksel usullere göre yapıldığı anlaşılmıştır. Çoğunlukla alınan fidanlar aşısız olup, anaç kullanımı hakkında gerekli bilgiye sahip olmadıkları gözlemlenmiştir. Bununla birlikte üzümün kendileri için ekonomik değer haline geldiğini gören bazı yetiştiricilerin, yetiştiricilikte günün koşullarına uyum sağlamada önemli adımlar attıkları görülmüştür. Bölge ekolojik koşullarına uygun olabilecek standart çeşitlerin yetiştiricilikte yer yer kullanıldığı; yaşlanan bağların değiştirilmesinde ya da yeni bağlar kurulurken bu çeşitlere yer verilmesi iyi yönde gelişme olarak görülmektedir. Bölgedeki yetiştiricilikte kullanılan uygulamalara koşut olarak omca başına ve birim alanda verimin düşük olduğu gözlenmiştir. Bunun düşüşün üreticilerin yeterli bilgiye sahip olmadıkları için üretim sırasında ve üretim sonrasında meydana gelen kayıplarla baş edemediklerinden kaynaklandığı anlaşılmaktadır. Modern yetiştiriciliğin uygulanabilmesi için; ilk adımda aşılı, ismine doğru, bitkisel özellikleri ve meyve özellikleri bilinen, iç ve dış pazarda alıcı bulabilecek çeşitlerle bahçeler kurulması gerekmektedir. Öte yandan Bahçe tesisinden sonra verim ve kaliteyi doğrudan etkileyen kültürel uygulamalar mutlaka Tarım teşkilatlarından bilgi alınarak yapılmalıdır. Ürünün değerlendirilmesi konusunda üreticiler örgütlenmesi bölge idarecileri tarafından teşvik desteklenmelidir. Bu şekilde üzüm yetiştiriciliğinde daha iyi duruma gelmek ve dış satımda söz sahibi olmak olanaklıdır. This study was conducted to analyze economical grape growing in different villages (Çimenlik, Çalışan, Beşikkaya, Eryeri, Zınnar, Elmabahçe, Söğütlü, Çavuşlu, Ürünlü, Pınardere etc.) of Mardin province in 2007. In this study a 100 of grape orchard was used as survey materials of the study. Sevaral questions related to grape growing were asked to the growers by the questionary. These questions included grape wineyard establishment, determination of grape cultivars, irrigation systems, pruning, fertilization, tillage, insects and pests control methods, harvesting methods, alternative use and marketing of grape products etc. Some grape growers have realized the economical importance of grape growing had started to use modern grape growing techniques. Recently some grape cultivars suitable for the study regions have been planted. Some of the problems in the grape growing regions were low yield per grape plant, harvesting methods used caused yield and quality loss. Therefore it was determined that there were significant economical losses during yield process and alternative use of grape plant. At the end of the study, it was understood that grape growing was not profitable agricultural production activity in the study regions with tradional methods. Important factors for establishment of a modern wineyard are to use of nursery plants and selection of cultivars with known charakteristics of plant and fruit, determination of market demanding grape cultivars at the domestic or international markets. Moreover, after grape plantation establishment, information related to the annunal cultivation techniques should be obtained from grape growing expertises. Finally, alternative use and marketing of grape products need to be clarified by agricultural organizations in the grape growing regions.
URI: http://hdl.handle.net/11513/837
Appears in Collections:Fen Bilimleri Enstitüsü

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
202001.pdf1.17 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.