Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11513/799
Title: Diabetik sıçan lens ve retinasında moleküler seviyede meydana gelen değişiklikler ve antioksidanların rolü / The role of antioxidants on molecular in changes in diabetic rat retina and lens
Authors: SAVAŞLI, ZELAL
Keywords: Biyoloji = Biology
Issue Date: 2005
Abstract: DİABETİK SIÇAN LENS VE RETİNASINDA MOLEKÜLER SEVİYEDE MEYDANA GELEN DEĞİŞİKLİKLER VE ANTİOKSİDANLARIN ROLÜ Zelal SAVAŞLI ÖZET Bu çalışma için hayvanlar (Wistar-albino) Elazığ Veteriner Kontrol Merkezi Müdürlüğü'nden temin edildi. Denekler yedi gruba ayrıldı. 1. grup (kontrol), 2. grup (STZ), 3. grup (STZ + T. foenum- graecum L.), 4. grup (STZ + N. sativa L.), 5. grup (STZ + C. rotundus L.), 6. grup (STZ + E vitamini) ve 7. grup (R. coriaria L.) olarak adlandırıldı. Herhangi bir işlem uygulanmadan önce grupların açlık kan şekerleri öçüldü. Kontrol grubuna herhangi bir işlem yapılmadı. 2. gruba 1.2 ml (60 mg/kg) STZ peritonal enjeksiyonla uygulandı. STZ'den önce 3. gruba T. foenum-graecum , 4. gruba N. sativa, 5. gruba C. rotundus, 6. gruba E vitamini ve 7. gruba R. coriaria ekstraktı 0.25 ml orogastrik yöntemle verildi. Ekstrakt uygulamasından bir gün sonra 3., 4., 5., 6. ve 7. gruplara 1.2 ml STZ enjeksiyonu yapıldı. Haftada bir kez olmak üzere bütün grupların açlık kan şekeri 7 hafta boyunca düzenli olarak ölçüldü ve haftada bir kez 3. gruba T. foenum-graecum, 4. gruba N. sativa, 5. gruba C. rotundus, 6. gruba E vitamini ve 7. gruba R. coriaria ekstraktı 0.25 ml (12.5 mg/kg) olmak üzere 7 hafta boyunca düzenli olarak verildi. 7. hafta sonunda hayvanlar öldürülerek gözleri enükle edildi. Daha sonra retina ve lensler izole edilerek biyokimyasal anlizler için kullanıldı. Biyokimyasal incelemede MDA ve GSH miktarları ölçüldü. Diyabetik grubun retina MDA değeri (5.04 nmol/100 mg retina yaş ağırlık) kontrol grubundan (1.18 nmol/100 mg retina yaş ağırlık) oldukça yüksek bulunmuştur. C. rotundus (1.17 nmol/100 mg retina yaş ağırlık), N. sativa (1.03 nmol/100 mg retina yaş ağırlık) ve T. foenum-graecum (1.48 nmol/100 mg retina yaş ağırlık) gruplarının MDA değerinin kontrol grubu (1.18 nmol/100 mg retina yaş ağırlık) MDA değerine yakın olduğu görülmüştür. Vitamin E (6.34 nmol/100 mg retina yaş ağırlık) ve R. coriaria (6.68 nmol/100 mg retina yaş ağırlık) gruplarının MDA değeri ise diyabet grubuna (5.04 nmol/100 mg retina yaş ağırlık) yakın bulunmuştur. Diyabetik grubun lens MDA değeri (0.13 nmol/100 mg lens yaş ağırlık) kontrol grubundan (0.08 nmol/100 mg lens yaş ağırlık) yüksek bulunmuştur. C. rotundus (0.08 nmol/100 mg lens yaş ağırlık), T. foenum-graecum (0.09 nmol/100 mg lens yaş ağırlık), Vitamin E (0.07 nmol/100 mg lens yaş ağırlık) ve R. coriaria (0.05 nmol/100 mg lens yaş ağırlık) gruplarının MDA değerlerinin kontrol grubuna (0.08 nmol/100 mg lens yaş ağırlık) yakın olduğu görülmüştür. N. sativa grubunun MDA değeri (0.14 nmol/100 mg lens yaş ağırlık) ise diyabet grubu (0.13 nmol/100 mg lens yaş ağırlık) MDA değerine yakın bulunmuştur. Diyabetik grubun retina GSH değeri (0.55 nmol/100 mg retina yaş ağırlık) kontrol grubundan (1.04 nmol/100 mg retina yaş ağırlık) düşük bulunmuştur. T. foenum-graecum grubunun GSH değeri (0.65 nmol/100 mg retina yaş ağırlık) kontrol grubu GSH değerine (1.04 nmol/100 mg retina yaş ağırlık) az da olsa yakın bulunmuştur. N.sativa (0.46 nmol/100 mg retina yaş ağırlık), Vitamin E (0.41 nmol/100 mg retina yaş ağırlık), R. coriaria (0.38 nmol/100 mg retina yaş ağırlık) ve C. rotundus (0.30 nmol/100 mg retina yaş ağırlık) gruplarının GSH değerlerinin diyabet grubu GSH değerine(0.55 nmol/100 mg retina yaş ağırlık) yakın olduğu görülmüştür. Diyabetik grubun lens GSH değeri (5.6 nmol/100 mg lens yaş ağırlık ) kontrol grubundan (28.5 nmol/100 mg lens yaş ağırlık) oldukça düşük bulunmuştur. Buna karşılık, C. rotundus (26.08 nmol/100 mg lens yaş ağırlık), N. sativa (17.6 nmol/100 mg lens yaş ağırlık), Vitamin E (15.5 nmol/100 mg lens yaş ağırlık) ve T. foenum-graecum (11.6 nmol/100 mg lens yaş ağırlık) gruplarındaki GSH değerlerinin kontrol grubuna (28.5 nmol/100 mg lens yaş ağırlık) yakın olduğu görülmüştür. Sonuç olarak diyabetin peroksidasyon ürünü olan MDA oluşumunu arttırdığı ve bir antioksidan olan GSH miktarını düşürdüğü bulunmuştur. Kullanılan antioksidanların ise peroksidasyon ürünü olan MDA oluşumunu engellediği ve antioksidan olan GSH miktarını koruduğu tesbit edilmiştir. THE ROLE OF ANTIOXIDANTS ON MOLECULAR IN CHANGES IN DIABETIC RAT RETİNA AND LENS Zelal SAVAŞLI SUMMARY The animals, for this staudy, were obtained from The Veterinary Control Center (Elazığ). Rats were divided into seven groups. These were named as group 1 (control), group 2 (STZ), group 3 (STZ + T. foenum-graecum), group 4 (STZ + N. sativa), group 5 (STZ + C. rotundus), group 6 (STZ + Vitamin E) and group 7 (STZ + R. coriaria). Before any process was applied, the blood sugar of the hunger of the groups were measured. The control group was not gone under any process. 1.2 ml of STZ (60 mg/kg) administered peritoneally to the group 2 (STZ) with injection. Before STZ, 0.25 ml (12.5 mg/kg) was given into the groups of 3, 4, 5, 6 and 7 extract of T. foenum-graecum, extract of N. sativa, extract of C. rotundus, Vitamin E and extract of R. coriaria with orogastric method. After one day of administration, 1.2 ml STZ (160 mg/kg) was injected to the groups 3, 4, 5, 6 and 7. Just about once a week, the blood sugar of the hunger of the groups were measured regularly throughout seven weeks and groups 3, 4, 5, 6 and 7 administered with 0,25 ml extract of the T. foenum-graecum, extract of the N. sativa, extract of the C. rotundus, Vitamin E (alfa-tokoferol) and extract of the R. coriaria once a week for the period of seven weeks. At the end of 7th week, animals were killed and their eyes were enuclated. Then retina and the lens were isolated from eyes and used to for the determination of MDA and GSH level. Retina MDA level of diabetic group (5.04 nmol/ 100 mg retina wet weight) was found quite higher than the level of the control group (1.18 nmol/ 100 mg retina wet weight). MDA level of the groups C. rotundus (1.17 nmol/ 100 mg retina wet weight), N. sativa (1.03 nmol/ 100 mg retina wet weight) and T. foenum-graecum (1.48 nmol/ 100 mg retina wet weight) was observed close to the MDA level of the control group (1.18 nmol/ 100 mg retina wet weight). MDA level of the group of Vitamin E (6.34 nmol/ 100 mg retina wet weight) and R. coriaria (6.68 nmol/ 100 mg retina wet weight) was found close to the diabetic group (5.04 nmol/ 100 mg retina wet weight). Lens MDA level of diabetic group (0.13 nmol/ 100 mg lens wet weight) was found higher than the control group (0.08 nmol/ 100 mg lens wet weight). MDA level of the groups C. rotundus (0.08 nmol/ 100 mg lens wet weight), T. foenum- graecum (0.09 nmol/ 100 mg lens wet weight), Vitamin E (0.07 nmol/ 100 mg lens wet weight) and R. coriaria (0.05 nmol/ 100 mg lens wet weight) was observed close to the control group (0.08 nmol/ 100 mg lens wet weight). MDA level of the group N. sativa (0.14 nmol/ 100 mg lens wet weight) was found close to the MDA level of diabetic group (0.13 nmol/ 100 mg lens wet weight). Retina GSH level of diabetic group (0.55 nmol/ 100 mg retina wet weight) was found lower than the control group (1.04 nmol/ 100 mg retina wet weight). The GSH level of the group T. foenum-graecum (0.65 nmol/ 100 mg retina wet weight) was found close to control group (1.04 nmol/ 100 mg retina wet weight) of GSH level with a small difference. The GSH level of the groups N. sativa (0.46 nmol/ 100 mg retina wet weight), Vitamin E (0.41 nmol/ 100 mg retina wet weight), R. coriaria (0.38 nmol/ 100 mg retina wet weight) and C. rotundus (0.30 nmol/ 100 mg retina wet weight) was observed close GSH level of diabetic group (0.55 nmol/ 100 mg retina wet weight). GSH level in lens of diabetic group (5.6 nmol/ 100 mg lens wet weight) was found rather less than control group (28.5 nmol/ 100 mg lens wet weight). In contract, GSH level of the groups C. rotundus (26.08 nmol/ 100 mg lens wet weight), N. sativa (17.6 nmol/ 100 mg lens wet weight), Vitamin E (15.5 nmol/ 100 mg lens wet weight) and T.foenum-graecum (11.6 nmol/ 100 mg lens wet weight) was observed close to control group (28.5 nmol/ 100 mg lens wet weight). As result, It was found that diabet increased the formation of peroxidation substrat MDA and decreased the level of GSH which is an antioxidant. It was noticed that antioxidant, which is used, prevented the formation of peroxidation substrat MDA and protected quantity of a antioxidant GSH.
URI: http://hdl.handle.net/11513/799
Appears in Collections:Fen Bilimleri Enstitüsü

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
197734.pdf627.83 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.