Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız: http://hdl.handle.net/11513/774
Başlık: Değişik bakteri suşları ile aşılanan soya bitkisinde tuzluluğun n2 fiksasyonu ve besin elementi alımına etkisi / The effect of soil salinity on nitrogen fixation and nutrient uptake of soybean inoculated with different bacteria strains
Yazarlar: GÜLLE, ELİF DİDEM
Anahtar kelimeler: Ziraat = Agriculture
Yayın Tarihi: 2005
Özet: DEĞİŞİK BAKTERİ SUŞLARI İLE AŞILANAN SOYA BİTKİSİNDE TUZLULUĞUN N2 FİKSASYONU VE BESİN ELEMENTİ ALIMINA ETKİSİ Elif Didem GÜLLE ÖZET Bu çalışma 2004 yılında Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesinde alçak tünel içerisinde yürütülmüştür. Bakteri aşılaması yapılarak tuzlu koşullarda yetişen soya bitkisi üzerinde incelenen parametreler gelişme fizyolojisi, azot fiksasyonu ve bazı besin elementleri alımı üzerine etkilerinin araştırıldığı bu çalışmada kısa dönem saksı çalışması yapılmıştır. Denemede A- 3935 soya çeşidi; kullanılmıştır. Yetiştirme ortamı olarak Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi deneme alanından alınan ve 2 mm'lik elekten geçirilmiş toprak kullanılmıştır. Ekimle birlikte bakteri aşılaması yapılmıştır. Kullanılan 1809, 11, 54, 543 ve 649 nolu bakteri suşları Toprak ve Gübre Araştırma Enstitüsünden alınmıştır. Bitkilere; 0, 50, 100, 150 ve 200 mM NaCl dozlarında olmak üzere tuz uygulaması yapılmıştır. Hasat sonunda bitkilerde köküstü aksam ve kök kuru madde ağırlığı, azot fiksasyonu ve P, K, Fe, Mn, Cu, Zn içerikleri belirlenmiştir. Araştırma sonucunda artan tuz konsantrasyonuyla bitkilerde köküstü aksam ve kök kuru madde ağırlığı, azot fiksasyonunun azaldığı belirlenmiştir. Bitkilerin artan tuz konsantrasyonlarında Cu hariç, P, K, Fe, Mn, Zn içeriklerinde çok az azalma gözlenmiştir. Yapılan uygulamalar sonucunda artan tuz konsantrasyonlarında bakteri aşılamasının olumlu sonuç vermediği görülmüştür. Bakteri suşları karşılaştırıldığında sadece 54 nolu suşun aşılandığı bitkiler artan tuz konsantrasyonlarında az da olsa tölerans gösterdiği belirlenmiştir. THE EFFECT OF SOIL SALINITY ON NITROGEN FIXATION AND NUTRIENT UPTAKE OF SOYBEAN INOCULATED WITH DIFFERENT BACTERIA STRAINS Elif Didem GÜLLE SUMMARY This study was carried out at low tunnel in Harran Üniversity Agriculture Faculty research area. It short team experiment was conducted to investigate the effect of different salt concentration on nitrogen fixation an nutrient up take of soybean inoculated with different bacteria strains. In this study A-3935 soybean was used as a plant. The soil taken from Harran Üniversity Agriculture Faculty research area was a ground to pass through a 2mm sieve. Inoculation of bacteria was done at planting of soybean. The number of strains1089, 11, 54, 543 and 689 bacteria obtained from The Institute of Soil and Fertile Research was used in this study. The concentration of salts were applied plants rate of 0, 50, 100, 150 and 200 mM as NaCl. After harvesting above ground samples were analyzed to determine the nutrient content ( P, K, Fe, Mn, Cu and Zn ), and nitrogen fixation of soybean. Root dry matter was also weighed. The result showed that increasing salt concentrations decreased the above ground, root dry matter and nitrogen fixation. There was not remarkable decrease on concentrations of P, K, Fe, Mn, Zn except Cu when salt concentrations increased. Bacteria inoculation did not increase the tolerance of soybean to increasing salt concentration. A number strain 54 increased little bit the tolerance of soybean to salt compared inoculated bacteria.
URI: http://hdl.handle.net/11513/774
Koleksiyonlarda Görünür:Fen Bilimleri Enstitüsü

Bu öğenin dosyaları:
Dosya Açıklama BoyutBiçim 
197724.pdf654.75 kBAdobe PDFGöster/Aç


DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.