Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız: http://hdl.handle.net/11513/75
Tüm üstveri kaydı
Dublin Core AlanıDeğerDil
dc.contributor.authorAVCI, MEHMET-
dc.date.accessioned2019-05-31T08:41:55Z-
dc.date.available2019-05-31T08:41:55Z-
dc.date.issued1998-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11513/75-
dc.description.abstractÖZET Doktora Tezi BROİLER RAS YONLARINA FARKLI ORANLARDA KATILAN MUAMELELİ BURÇAĞIN (VICIÂ ERVILIA) CANLI AĞIRLIK, YEM TÜKETİMİ, YEMDEN YARARLANMA, ve KARKAS ÖZELLİKLERİNE ETKİSİ Mehmet AVCI Harran Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Zootekni Ana Bilim Dalı 1998, Sayfa: 91 Bu araştırma, broiler piliç rasyonlanna % 4, 7, 10 seviyeli ham, ıslatılmış, haşlanmış ve kavrulmuş burçağın (Vicia ervilla) broiler verim performansı ve karkas özelliklerine etkilerini incelemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmada toplam 390 adet günlük broiler civciv kullanılmış, her birinde 30 civcivden müteşekkil 1 kontrol, 1 ham (işlenmemiş burçak), 3 muamele (ıslatma, haşlama, kavurma) ile gerçekleştirilen denemede, her muamele 3 seviyede (% 4, 7, 10) uygulanmıştır. Muamele grupları 3 kez replike edilmiştir. Deneme 2. haftada başlatılmıştır. Denemenin ilk iki haftasında broiler başlangıç rasyonu (% 22 ham protein ve 3100 kcal/kg ME) kullanılmış, daha sonra deneme rasyonlarıyla yemleme ye devam edilmiş ve deneme 6. haftanın sonunda bitirilmiştir. Denemede, canlı ağırlık ve canlı ağırlık kazancı, yem tüketimi, yemden yarar lanma muameleli burçaktan etkilenmiş; katılım oranı arttıkça, performansta gerileme gözlenmiştir. Kontrol grubu piliçler, yüksek canlı ağırlıkla sonuçlanmış, bunu ham, haşlama ve ıslatma grubu izlemiştir (sırasıyla 1349.46, 1283.16, 1250.40, 1248.00, 1231.09 g). Genel olarak % 4 seviyeli burçak gruplarının performans sonuçlan, diğer seviyelerinkinden yüksek bulunmuştur. Yem tüketimi ve yemden yararlanma açısın dan muameleler arasında farklılık saptanmamışsa da, muamelelerin genel olarak kontrol grubuyla benzer sonuçlanması, muamele edilen burçağın % 4 ve 7 seviyesin de kullanılabileceğini göstermektedir. Özellikle, ıslatılmış ve ham burçağın broiler rasyonlarında performansın gelişimine etkisi, diğerlerine göre daha olumlu olmuştur. Rasyonlara doğrudan ve değişik işlemlere tabi tutularak katılan burçağın piliç lerin sağlığı üzerine kötü bir etkisi saptanmamıştır. ANAHTAR KELİMELER: Broiler, Performans, Burçak Ham, Islatma, Haşlama, Kavurma, Karkasen_US
dc.language.isotren_US
dc.subjectBurçak = Bitter vetch ; Canlı ağırlık = Live weight ; Etlik piliç rasyonları = Broiler rations ; Karkas özellikleri = Carcass characteristics ; Yem tüketimi = Feed consumption ; Zootekni = Zootechnicsen_US
dc.titleBroiler rasyonlarına farklı oranlarda katılan muameleli burçağın (Vicia ervilia) canlı ağırlık, yem tüketimi, yemden yararlanma ve karkas özelliklerine etkisi /en_US
dc.typeThesisen_US
Koleksiyonlarda Görünür:Fen Bilimleri Enstitüsü

Bu öğenin dosyaları:
Dosya Açıklama BoyutBiçim 
077782.pdf4.39 MBAdobe PDFGöster/Aç


DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.