Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11513/565
Title: Kırıkkale ili kentsel alanında tüketicilerin tavuk ürünleri tüketim düzeyleri ve tüketim alışkanlıklarının incelenmesi üzerine bir araştırma
Authors: Işıklar, Naciye
Issue Date: 2010
Publisher: Harran Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü
Abstract: Bu çalışma, Kırıkkale ili kentsel alanında tüketicilerin tavuk ürünleri tüketim düzeyleri ve tüketim alışkanlıklarının incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla yapılan araştırma için gerekli veriler kentsel alanı temsil edecek şekilde farklı gelir ve eğitim düzeylerine sahip ailelerden anket yoluyla elde edilmiştir. Anket çalışmaları 2009-Nisan-Temmuz aylarında yürütülmüştür. Araştırma sonuçlarına göre, incelenen ailelerde kişi başına yıllık tavuk eti tüketimi ortalama olarak 14.9 kg, aile başına yıllık tavuk eti tüketimi ise 59.5 kg, aile başına aylık yumurta tüketimi 104.7 adet, kişi başına yıllık yumurta tüketimi ise 314.1 adet olarak bulunmuştur. Tüketicilerin gelir düzeylerinin artmasıyla yumurta tüketim düzeylerinin de arttığı belirlenmiştir. Tüketicilerin yumurta alım sıklığı; %49.3 oranında ayda bir satın aldıkları gözlenirken,%25.7'si haftada bir satın almaktadır. Tüketicilerin ortalama %32.7'si beyaz renkli yumurta, %53.3'ü kahverengi yumurta almayı tercih etmektedirler. Ailelerin çok önemli bir kısmı (%83.3), yumurtayı öncelikle sabah kahvaltılarında tüketmek amacıyla aldıkları gözlemlenmiştir. Tüketicilerin tavuk eti alım sıklığı incelendiğinde %36'sının ayda bir kere tavuk eti satın aldıkları gözlenirken, %35.7'si haftada bir, %22.7 iki haftada bir ve %3.6'sının haftada birden fazla tavuk eti aldıkları tespit edilmiştir. Tüketicilerin ortalama %32 tavuk etini tüm olarak satın alırken, %%66 parça halinde satın aldıklarını bildirmişlerdir. Tavuk etinde en çok tercih edilen kısım %52.7 oranı ile but eti olurken, bunu %23.7 ile göğüs eti izlemektedir. Tavuk etini bütün halde alanların %54'ü karkasın orta büyüklükte olmasını arzu etmektedirler. %76.9 oranında ailenin tavuk etini marketten almayı tercih ettikleri tespit edilmiştir.
URI: http://hdl.handle.net/11513/565
Appears in Collections:Fen Bilimleri Enstitüsü

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
260036.pdf528.98 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.