Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11513/552
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorAtgüden, Atiye-
dc.date.accessioned2019-06-25T11:50:42Z-
dc.date.available2019-06-25T11:50:42Z-
dc.date.issued2010-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11513/552-
dc.description.abstractSu insan hayatının ve tüm canlıların vazgeçilmez ihtiyaçlarının başında gelir. İnsan gıda maddeleri almadan uzun bir süre yaşayabilmesine rağmen, susuz ancak bir hafta yaşayabilir. Su canlıların vücutlarına enerji vermez ama onların tüm metabolik faaliyetlerin ana kaynağıdır. Kullanılmış suların içinde patojen özellik taşıyan sağlık açısından istenmeyen maddeler bulunur. Suyun tekrar kullanılabilir hale gelmesi, patojen özelliklerinden kurtarılması için çeşitli fiziksel ve kimyasal arıtım yöntemleriyle arıtılması gerekmektedir. Son işlem olarak çeşitli dezenfeksiyon metotları uygulanır ve suyun kalitesi artırılır. Dezenfeksiyon, su içerisindeki patojenik mikroorganizmaların elimine edilmesidir. Suyun içindeki mikrobiyal yaşamın kontrolü amacıyla suyun dezenfekte edilmesi gerekmektedir. İçme ve kullanma su kaynaklarının sınırlı olması yüzünden, atık suların dezenfeksiyonla tekrar kullanıma hazır hale getirilmesi ve su kaynaklarının tükenmesi engellenmelidir. Birçok dezenfeksiyon yöntemi vardır ve en yaygın olarak kullanılan metotlar; klorlama, UV ve ozonlamadır. Bu çalışmada, içme suyunun ozonla dezenfeksiyonu yapıldığı zaman gerçekleşen mikrobiyal faaliyetler farklı sıcaklıklarda, dozajlarda, alıkonma sürelerinde ve pH değerlerinde incelenmiştir. Mikrobiyal aktivitelerin araştırılması için temin edilen içme suyundaki mikroorganizmaların sayıları ozonlamadan önce ve sonra laboratuar ortamında test kitleri kullanılarak belirlenmiş ve incelenmiştir. Mikrobiyal sayımdan sonra, su içerisinde Escherichia coli ve coliform, Bacillus subtilis ve Streptococcus faecalis bakterilerine rastlanmıştır. Ozonla dezenfeksiyondan sonra, Escherichia coli, coliform ve Streptococcus faecalis bakterileri %95 - %98 oranında giderilmiştir. Ancak, Bacillus subtilis bakterilerinin giderimi %80 - %95 oranında gerçekleşmiştir.en_US
dc.language.isotren_US
dc.publisherHarran Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsüen_US
dc.subjectOzon, Dezenfeksiyon, İçme suyu, Mikrobiyal aktiviteen_US
dc.titleİçme sularının ozonla dezenfeksiyonunun mikrobiyal analizien_US
dc.title.alternativeMacrobial analysis of disinfection of drinking water by ozoneen_US
dc.typeThesisen_US
Appears in Collections:Fen Bilimleri Enstitüsü

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
260031.pdf1.14 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.