Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11513/549
Title: Türkiyede üretilen ballarda mineral ve eser element konsantrasyonların araştırılması
Other Titles: Investigation of mineral and trace element concentrations in honey produced in turkey
Authors: Aygül, Ertan
Keywords: Bal = Honey ; Eser elementler = Trace elements ; Mineraller = Minerals ; Türkiye = Turkey
Issue Date: 2010
Publisher: Harran Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü
Abstract: Bu çalışmada, Türkiyenin 25 farklı yöresinden toplanan çiçek ve çam, olmak üzere 2 farklı bal cinsinden, bakır (Cu), çinko (Zn), demir (Fe), kadmiyum (Cd), kurşun (Pb), krom (Cr), nikel (Ni), kobalt (Co) ve mangan (Mn) element konsantrasyonları, atomik absorpsiyon spektrofotometri cihazı kullanılarak analiz edildi. Çiçek ballarında Cu konsantrasyonu ortalama ? g/kg olarak 0.37+0.27 iken çam ballarında 0.25+0.24, Zn 8,5 ±1.4 ve 8.91 ± 0.24 , Fe 7.3 ± 3.69 ve 7.5 ± 5.9, Cd 0.021 ± 0.002 ve 0.021 ± 0.003, Pb 0.84 ± 0.18 ve 0.90 ± 0.23, Sb 0.14 ± 0.05 ve 0.17 ± 0.06, Cr 0.36 ± 0.32 ve 0.22 ±0.28, Ni 0.21 ± 0.13 ve 0.20 ± 0.22, Co 0.036 ± 0.006 ve 0.034 ± 0.01, Mn 0.25 ± 0.14 ve 0.22 ± 0.17 ? g/kg bulundu. Bulgular uluslar arası referans değerleri ile uyumlu idi ve element konsantrasyonları bakımından çiçek balı ile çam balı arasında istatistiki bakımdan anlamlı bir fark bulunamadı (p>0.05). Bulgular, balların element içerikleri uluslar arası referans değerlere yakın olmakla birlikte, balın üretildiği bölgenin özelliklerine göre değişim göstermektedir
URI: http://hdl.handle.net/11513/549
Appears in Collections:Sağlık Bilimleri Enstitüsü

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
247560.pdf582.22 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.