Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11513/519
Title: Harran Ovası koşullarında anason (Pimpinella anisum L.)'da uygun ekim zamanının belirlenmesi / Determination of suitable sowing time on anise (Pimpinella anisum L.) under the Harran Plain conditions
Authors: KOŞAR, İSLİM GÜLER
Keywords: Ziraat = Agriculture Dizin:Anason = Anise ; Ekim zamanı = Sowing date ; Harran Ovası = Harran Plain ; Tane verimi = Grain yield ; Tarla bitkileri = Field crops ; Uçucu yağlar = Essential oils
Issue Date: 2002
Abstract: Harran Ovası koşullarında anason (P. anisum L.)'da uygun ekim zamanını belirlemek amacıyla yapılan bu çalışma; 2001-2002 yetiştirme döneminde, Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü araştırma alanında, Tesadüf Blokları Deneme Desenine göre üç tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. Çalışmada; 2 ve 15 Ekim, 2, 15 ve 30 Kasım, 18 Aralık, 2 ve 15 Ocak, 1 ve 15 Şubat, 1 ve 15 Mart, 3 ve 16 Nisan olmak üzere 14 değişik ekim zamanı ele alınmıştır. Çalışmada, tane verimi (kg/da), uçucu yağ oranı (%), uçucu yağ verimi (l/da), bitki boyu (cm), dal sayısı (adet/bitki), şemsiye sayısı (adet/bitki), ana şemsiyedeki şemsiyecik sayısı (adet/ana şemsiye), ana şemsiyedeki tohum sayısı (adet/ana şemsiye), bin tane ağırlığı (g) ve hasat indeksi (%) özellikleri incelenmiş ve fenolojik gözlemler alınmıştır. Dal sayısı hariç incelenen tüm özellikler farklı ekim zamanlarından önemli derecede etkilenmiştir. Bitki boyu, şemsiye sayısı, ana şemsiyedeki şemsiyecik sayısı ve uçucu yağ oranının ekim zamanlarına göre değişimlerinin düzensiz fakat önemli olduğu, geciken ekimlere bağlı olarak ana şemsiyedeki tohum sayısı, bin tane ağırlığı, hasat indeksi, vejetatif gelişme süreleri ve vejetasyon sürelerinde önemli azalmalar saptanmıştır. Harran Ovası koşullarında Kasım ayı ortalarından itibaren Mart ayına kadar ekimin yapılabileceği ayrıca, en yüksek tane verimi ve uçucu yağ verimlerinin alındığı 18 Aralık ekiminin bölgemiz için uygun olduğu söylenebilir. Anahtar Kelimeler: Harran Ovası, anason, ekim zamanı, tane verimi, uçucu yağ verimi, uçucu yağ oranı
URI: http://hdl.handle.net/11513/519
Appears in Collections:Fen Bilimleri Enstitüsü

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
121224.pdf3.3 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.