Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız: http://hdl.handle.net/11513/514
Başlık: Atatürk Baraj gölünde kurulan balık üretim istasyonunun su kalite parametrelerinde meydana getireceği değişikliğin ve oluşturacağı kirlilik yükünün araştırılması / Investigation of the pollution load and the change in water quality parameters that will be caused by trout production station in Ataturk Dam reservoir
Yazarlar: SINANMIŞ, A. DİLEK
Anahtar kelimeler: Çevre Mühendisliği = Environmental Engineering Dizin:Atatürk Baraj gölü = Atatürk Dam lake ; Balık üretimi = Fish production ; Kirlilik = Pollution ; Su kalitesi = Water quality
Yayın Tarihi: 2001
Özet: ÖZET Yüksek Lisans Tezi ATATÜRK BARAJ GÖLÜNDE KURULAN BALIK ÜRETİM İSTASYONUNUN SU KALİTE PARAMETRELERİNDE MEYDANA GETİRECEĞİ DEĞİŞİKLİĞİN VE OLUŞTURACAĞI KİRLİLİK YÜKÜNÜN ARAŞTIRILMASI Dilek SINANMIŞ Harran Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Çevre Anabilim Dalı 2001, Sayfa: 71 Şanlıurfa'ya içme ve kullanma suyu sağlayacak olan Atatürk Baraj Gölü, henüz temiz özelliğini korumakla birlikte, çevre illerin hızlı sanayileşmesi ve nüfus artışı sebebiyle büyük bir kirlenme tehdidi altındadır. Araştırmanın konusunu oluşturan alabalık kafesleri Atatürk Baraj Gölünde, Bozova İlçesine 2 km mesafedeki Çatak Mevkisinde olup, Bozova Su Ürünleri MYO denetiminde üretime devam etmektedir. Kafeslerin kurulmasından sonra su kalite parametrelerinde meydana gelen değişikliği belirlemek amacıyla, balıkların yetiştirilmeye başlandığı Mart, Nisan, Mayıs ve ortamda balık bulunmayan Haziran, Temmuz, Ağustos aylarında belirli parametrelerin analizi yapılmıştır. Sülfat, Nitrat, Nitrit, Amonyak, Fosfat, Toplam Fosfor, Toplam Azot, Klorür, KOİ ve Bulanıklık ölçümleri HRÜ Çevre Mühendisliği Laboratuarında gerçekleştirilmiş; Sıcaklık, pH, İletkenlik ve Çözünmüş Oksijen parametreleri göl ortamından numune alımında yerinde ölçülmüştür. Analiz sonuçlarına göre kafesler kurulmadan önceki su kalite parametrelerinin araştırma sonuçları ile karşılaştırılabilmesi için değişimler grafiklerle gösterilmiştir. Sonuçlar, özellikle ortamda kullanılmadan kalan yemden ve balıkların metabolik faaliyetleri sonucu oluşan atıklardan kaynaklanabilecek bir kirliliğin başlangıcını ortaya koymaktadır. Kafes dibinde yaz aylarına doğru yosun birikimi önemli düzeye ulaşmıştır. Ayrıca grafiklerin değerlendirilmesi neticesinde de balık kafeslerinden sonra kirletici parametrelerde belirli bir artış gözlenmiştir. ANAHTAR KELİMELER: Atatürk Barajı, Göl, Alabalık Kafesleri, Su Kalitesi 1
URI: http://hdl.handle.net/11513/514
Koleksiyonlarda Görünür:Fen Bilimleri Enstitüsü

Bu öğenin dosyaları:
Dosya Açıklama BoyutBiçim 
114161.pdf3.54 MBAdobe PDFGöster/Aç


DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.