Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11513/512
Title: Mardin ili Çayırpınar Köyü, doğal meralarının ot verimi, kalitesi ve botanik kompozisyonu üzerine bir araştırma / A research on the forage yields, the quality and botany composition of natural pasture at Çayırpınar Village of center district, in Mardin province
Authors: GERGİN, MEHMET SABİH İPEK
Keywords: Ziraat = Agriculture Dizin:Botanik = Botany ; Kalite = Quality ; Mardin-Çayırpınar Köyü = ; Mera = Pasture ; Ot verimi = Grass yield
Issue Date: 2001
Abstract: ÖZET Yüksek Lisans Tezi MARDİN İLİ ÇAYTRPINAR KÖYÜ, DOĞAL MERALARININ OT VERİMİ, KALİTESİ VE BOTANİK KOMPOZİSYONU ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA M. Sabih İPEK (GERGİN) Harran Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı 2001, Sayfa: 42 Denizden yüksekliği 820-840 m arasında olan ve kurak bir iklimin etkisi altında bulunan Mardin ili Merkeze bağlı Çayırpınar köyünde 2001 yılı içerisinde yürütülen bu çalışmada korunan ve otlatılan mera alanları üzerinde çalışılmıştır. Korunan alanda kuru ot verimi 335.27 kg/da, otlatılan alanda 58.31 kg/da olarak hesaplanmıştır. Bitki türlerinin kompozisyon değerleri açısından korumdan alanın dominant bitki gurubunu buğdaygillerin, otlatılan alanın ise dominant bitki gurubunu buğdaygiller ve diğergillerin oluşturduğu gözlenmiştir. Otlatılan alanda, taş kaya ve toprak oranlarının daha fazla yer tutması mer'aların kapasitesinin üstünde hayvanlar tarafından otlatıldığını ve erozyon etkisi altında okluğunu ortaya koymaktadır. Korunan mer'ada hayvan başına düşen alan 1 da iken, otlatılan alanda bu değerin 5.76 da'a yükseldiği gözlenmiştir. Anahtar Kelimeler: Mera, Kuru ot verimi, Botanik Kompozisyon. III
URI: http://hdl.handle.net/11513/512
Appears in Collections:Fen Bilimleri Enstitüsü

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
114156.pdf2.01 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.