Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız: http://hdl.handle.net/11513/4363
Başlık: STREPTOCOCCUS MUTANS VE ENTEROCOCCUS FAECALİS ÜZERİNDE PROPOLİS EKSTRESİ, KARADUT EKSTRESİ, KLORHEKSİDİN GLUKONAT İÇEREN ÜÇ FARKLI SOLÜSYONUN ANTİMİKROBİYAL ETKİSİNİN KARŞILAŞTIRILMASI
Yazarlar: TAŞKIN, MUSTAFA
Anahtar kelimeler: S.mutans, E.faecalis, klorheksidin glukonat , propolis, Morus nigra, antibakteriyel etki
Yayın Tarihi: 2024
Özet: Bu tez çalımasında, propolis ekstresi, karadut ekstresi ve klorheksidin glukonat’ın Streptococcus mutans ve Enterococcus faecalis üzerindeki antimikrobiyal etkilerinin araştırılması amaçlanmaktadır. Bu amaçla propolis ve Morus nigra’nın ekstrakları etanol ve metanol yöntemi kullanılarak hazırlandı. CHG, metanolik Morus nigra ekstraktı ve iki farklı etanolik propolis (ticari propolis ve yerel Pervari propolisi) ekstraktı steril ve boş antibiyotik disklerine emdirilerek Streptococcus mutans ve Enterococcus faecalis üzerine antimikrobiyal etkileri disk diffuzyon yöntemiyle saptandı. Çalışma da özellikle CHG’nin hızlı ama sınırlı bir antimikrobiyal etki gösterdiği, Morus nigra'nın etkisiz olduğu ve propolis ekstraktlarının suşlara bağlı olarak değişen etkiler gösterdiği saptandı. Sonuç olarak, propolis ekstraklarının antimikrobiyal etkisinin propolis türüne bağlı olarak değiştiği, CHG ‘nin güçlü antimikrobiyal etki gösterdiği ve M. nigra'nın antimikrobiyal etkisinin olmadığı görüldü. Doğal kaynaklardan elde edilen bileşenlerin mikroorganizmalara etkilerini daha ayrıntılı bir şekilde anlamak ve bu bulguların klinik uygulamalara nasıl yansıyabileceğini değerlendirmek, bakterilere karşı etkili ve güvenilir bir mücadele stratejisi geliştirmeyi hedeflemek açısından daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulduğu sonucuna varıldı.
URI: http://hdl.handle.net/11513/4363
Koleksiyonlarda Görünür:Sağlık Bilimleri Enstitüsü

Bu öğenin dosyaları:
Dosya Açıklama BoyutBiçim 
mustafa taşkın tez.pdf806.66 kBAdobe PDFGöster/Aç


DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.