Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11513/4352
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorİlgen, mehmet-
dc.date.accessioned2025-11-19T07:02:08Z-
dc.date.available2025-11-19T07:02:08Z-
dc.date.issued2025-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11513/4352-
dc.description.abstractBu araştırma, 10-15 yaş arası yüzücülerde antrenman sırasında meydana gelen sıvı kayıplarını farklı antrenman yöntemlerinde değerlendirmek amaçlamaktadır. Yüzme sporu, terlemenin görünür olmadığı bir fiziksel aktivite olduğu için sporcuların sıvı kaybını fark etmesi zordur. Dehidrasyon, spor performansını ve sağlık durumunu olumsuz etkileyebileceğinden, sıvı alımının doğru yönetimi önemlidir. Araştırma için Harran Üniversitesi Klinik Araştırmalar Etik Kurul Onayı alınmıştır. Çalışmaya 8 kız 12 erkek toplam 20 sağlıklı yüzme sporcusu katılmıştır. Çalışmada, aerobik ve anaerobik antrenmanda yüzücülerden alınan veriler analiz edilmiştir. Katılımcıların aerobik ve anaerobik antrenman öncesi ve sonrası hidrasyon seviyeleri; dansite, pH ve idrar rengi gibi biyokimyasal parametreler üzerinden incelenmiştir. Buna ek olarak antrenman öncesi boy, kilo, tansiyon, nabız ve ateş ölçümü yapılmıştır. Elde edilen veriler, Mann-Whitney U ve Wilcoxon testi ile analiz edilmiştir. Çalışma bulguları, sıvı kayıplarının antrenman yöntemlerinde farklılık gösterdiğini ve erkek yüzücülerin hidrasyon seviyelerinin kız yüzücülere kıyasla daha iyi olduğunu ortaya koymaktadır. Egzersiz sonrası hidrasyon seviyesindeki farklılıkların performansı etkileyebileceği gözlemlenmiştir. Araştırma, sporcuların ve antrenörlerin sıvı tüketimini izlemeleri ve bireysel hidrasyon stratejileri geliştirmeleri gerektiğini vurgulamaktadır.en_US
dc.language.isotren_US
dc.subjectSporcu Sağlığı Yüzme Biyokimyasal parametreler Dehidrasyon Hidrasyonen_US
dc.title10-15 YAŞ YÜZÜCÜLERDE ANTRENMAN ESNASINDA SIVI KAYIPLARININ SEZONSAL OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİen_US
dc.typeThesisen_US
Appears in Collections:Sağlık Bilimleri Enstitüsü



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.