Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/11513/4296
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.author | PELTEK, ABDULKADİR | - |
dc.date.accessioned | 2025-08-22T06:36:12Z | - |
dc.date.available | 2025-08-22T06:36:12Z | - |
dc.date.issued | 2025 | - |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11513/4296 | - |
dc.description.abstract | Bitkisel üretimde hasat sonrası elde edilen bitki atıkları çevre kirliliği oluşturan önemli sorunlarından biridir. Hem çevresel kirliliğin önlenmesi hem de tarımsal atıkların değerlendirilmesi amacıyla, bitkisel üretim sonucunda ortaya çıkan tüm hasat atıklarının tarımsal üretimde kompost olarak değerlendirilmesi ekonomik ve çevre dostu bir uygulamadır. Bu çalışmada, sera bitki atıklarının kompostlaştırılarak değerlendirilmesi ve farklı dozlarda azotlu gübre ile kullanımının domates (Lycopersicon esculentum Mill.) bitki gelişimi üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Bu amaçla domates üretimi yapılan seralardan hasat sonrası elde edilen bitki atıkları kompostlaştırılmıştır. Sera koşullarında, saksı ortamında yetiştirilen domates bitkisine beş farklı uygulama (kontrol (U1); azotlu gübrenin %100, U2; %5 kompost + azotun %50’si, U3; %5 kompost + azotun %25’i, U4; %10 kompost + azotun %50’si, U5; %10 kompost + azotun %25) ilgili saksılara yapılmıştır. Bitkilerde gelişim, klorofil, termal görüntü ve mineral madde içeriği incelenmiş ve farklı uygulamaların etkisi istatistiksel olarak önemli bulunmuştur (p | en_US |
dc.language.iso | tr | en_US |
dc.subject | Sera atıkları, Kompost, çevre kirliliği | en_US |
dc.title | SERA BİTKİ ATIKLARINDA ELDE EDİLEN KOMPOST VE FARKLI AZOT DOZLARININ DOMATES (LYCOPERSİCON ESCULENTUM MİLL.) BİTKİSİNİN GELİŞİMİNE ETKİSİ | en_US |
dc.type | Thesis | en_US |
Appears in Collections: | Fen Bilimleri Enstitüsü |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Abdulkadir Peltek Tez.pdf | 1.12 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.