Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız:
http://hdl.handle.net/11513/4289
Başlık: | ANTEP FISTIĞINA FARKLI DOZ VE ZAMAN ARALIKLARINDA YAPRAKTAN AZOT UYGULAMALARININ BİTKİ GELİŞİMİ VE MEYVE GÖZÜ DÖKÜMÜNE OLAN ETKİSİ |
Yazarlar: | DAĞTEKİN, NECDET |
Anahtar kelimeler: | verim, Antep fıstığı, Azotlu gübreler, Karagöz, Besin elementleri |
Yayın Tarihi: | 2025 |
Özet: | Bu çalışma, Antep fıstığında (Pistacia vera L.) periyodisiteye bağlı verim dalgalanmalarını azaltmak ve meyve gözü dökümünü kontrol altına almak amacıyla, farklı doz ve zaman aralıklarında yapraktan azot (üre) uygulamalarının bitki gelişimi, verim ve fizyolojik parametreler üzerindeki etkilerini belirlemek için yürütülmüştür. Deneme Şanlıurfa ili Birecik ilçesi, Dışlık mahallesinde 13 yaşındaki Siirt çeşidi ağaçlarla, tesadüf blokları deneme deseninde 3 tekerrürlü olarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmada vejetatif gelişim (sürgün uzunluğu), verim özellikleri (ağaç başı verim, 100 dane kuru meyve ağırlığı, meyve çıtlama oranı), fenolojik gözlemler (meyve gözü dökümü), yaprak analizleri ve toprak analizleri gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonuçları. %1 azot dozunun meyve gözü dökümünü azaltmada ve verim artışında en etkili uygulama olduğu tespit edilmiştir. Kısa aralıklarla (5 günde bir) yapılan uygulamalar, meyve gözü dökülmesinin azaltılması ve verim artışı açısından en etkili uygulama olmuştur. Çalışma yapraktan azot uygulamasının etkinliğini göstermiştir. Sonuç olarak, yapraktan azot uygulanan kısa aralıkla %1 azot dozu Antep fıstığında meyve gözü dökümünü azaltarak periyodisitenin olumsuz etkilerini hafifletmektedir. Bu yöntem, kuru koşullarda yetiştirilen Antep fıstığı bahçelerinde üretim istikrarının sağlanmasına katkı sunabilir. |
URI: | http://hdl.handle.net/11513/4289 |
Koleksiyonlarda Görünür: | Fen Bilimleri Enstitüsü |
Bu öğenin dosyaları:
Dosya | Açıklama | Boyut | Biçim | |
---|---|---|---|---|
sidi için.pdf | 6.48 MB | Adobe PDF | Göster/Aç |
DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.