Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11513/4282
Title: TOPLU BESLENME SİSTEMLERİNDE SÜRDÜRÜLEBİLİR FAALİYETLER
Authors: YÜCETEPE, ECEM NUR BİLLURCU
Keywords: Sürdürülebilirlik, gıda güvencesi, su ayak izi, toplu beslenme, karbon ayak izi, sürdürülebilir gıda, sürdürülebilir sistem, gıda güvenliği, sera gazı, emisyon, gıda israfı, Akdeniz diyeti
Issue Date: 2025
Abstract: Dünyada doğal kaynakların yoksunlaştığı, azaldığı ve giderek tükendiği göz önüne alındığında, gelecekteki nesillerin gıda, su, enerji gibi ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için sürdürülebilir üretim, dağıtım, tüketim yapılması gerekmektedir. Dünyada gerçekleşen küresel ısınmayla beraber, artan çevre kirliliği ve nüfus artışı ile birlikte doğal kaynakların tüketimi hızlıca artmış bulunmaktadır. Su kaynaklarının kirletilmesi, tükenmesi, biyoçeşitliliğin azalması, karbon ayak izinin oluşumu ve sera gazlarının artışı ile beslenme bozukluklarının sonucu ile insanlarda kaygı oluşmaya başlamıştır. Bu seviyede gelecek kuşakları göz ardı etmemek gereklidir. Bunun sağlanması üreticiden tüketiciye kadar olan herkesin sorumluluğu altında olması gereken bir durumdur. Dikkat edilmediği takdirde doğal kaynaklarımız bize bile yetmeyecek duruma gelip artan nüfusa karşılık beslenme güçlüğü, güvenilir ve yeterli besin ihtiyacı karşılanamayacak durumlar yaşanacaktır. Toplu beslenme sistemlerinde karşılaşılan sürdürülebilir faaliyetler sürdürülebilir sistemin bir parçasıdır. Toplu beslenmenin yapıldığı kurumların sürdürülebilirliğe birçok yönden etkisi bulunmaktadır. Dolayısıyla bu derlemede ilk olarak sürdürülebilir sistemler araştırıldı, toplu beslenme sistemleri araştırıldı, ardından sürdürülebilir faaliyetlerin toplu beslenme sistemine etkisi incelendi.
URI: http://hdl.handle.net/11513/4282
Appears in Collections:Fen Bilimleri Enstitüsü

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
CD 1.pdf1.68 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.