Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11513/4230
Title: NAR PROTEİNİ BİYOAKTİF PEPTİTLERİ İLE ZENGİNLEŞTİRİLMİŞ HİDROJEL ÜRETİMİ
Authors: Yıldırım, Beril Fidan Korkmaz
Keywords: Nar Çekirdeği ,Nar Çekirdeği, Proteini Biyoaktif P
Issue Date: 2025
Abstract: Bu tez çalışmasında nar çekirdeği proteininden elde edilen biyoaktif peptitlerin (NÇP) ve keçiboynuzu gamının fonksiyonel özellikleri geliştirilmiş, biyolojik olarak aktif, mekanik olarak dirençli hidrojel üretiminde kullanım potansiyellerinin araştırılması amaçlanmıştır. Laboratuvar ölçekli bir soğuk presleme makinesi kullanılarak yağsız nar çekirdeği posası elde edilmiştir. Nar çekirdeklerinden protein ekstraksiyonu izoelektrik noktaya bağlı protein çöktürme yöntemi ile gerçekleştirilmiştir. Protein peletleri dondurarak kurutma işlemi uygulanarak kurutulmuş ve nar çekirdeği protein izolatları elde edilmiştir. Nar çekirdeği protein analizleri olarak özütleme verimi, kuru madde ve protein miktarı analizleri yapılmıştır. Biyoaktif peptit üretimi için pepsin ve alkalaz enzimi kullanılarak faz ayrımı sağlanıp biyoaktif peptit elde edilmiştir. Üretilen biyoaktif peptitler ile keçiboynuzu gamı belirli konsantrasyonlarda karıştırılıp 5 farklı hidrojel üretimi gerçekleştirilmiştir. Farklı oranlardaki biyoaktif peptitler (%0, %1, %5, %7,5, %10) sabit orandaki keçi boynuzu gamı ile karıştırılarak farklı fizikokimyasal özellikteki hidrojeller elde edilmiştir. Biyoaktif peptit konsantrasyonu %0 olan örnekler kontrol denemesi olarak kabul edilmiştir. Üretilen hidrojellerde renk analizleri, fizikokimyasal analizler, tekstür analizi, FTIR spektrumları, SEM görüntüleri ve TGA analizi yapılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre biyoaktif peptitler ve keçi boynuzu gamı interaksiyonları belirlenmiş ve reolojik özellikleri bakımından %7,5 biyoaktif peptit içeren hidrojeller en gelişmiş özellikleri göstermiştir. Mekanik dayanım bakımından hidrojeller arasından farklılıklar tespit edilmiş ve %7,5 biyoaktif peptit içeren hidrojeller daha yüksek dayanımlar göstermiştir. Hidrojel örnekleri fonksiyonel özellikler bakımından varyasyonlar göstermiş ve gastrointestinal sistemdeki salınım özellikleri de ayrıca incelenmiştir.
URI: http://hdl.handle.net/11513/4230
Appears in Collections:Fen Bilimleri Enstitüsü



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.