Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız: http://hdl.handle.net/11513/4230
Başlık: NAR PROTEİNİ BİYOAKTİF PEPTİTLERİ İLE ZENGİNLEŞTİRİLMİŞ HİDROJEL ÜRETİMİ
Yazarlar: Yıldırım, Beril Fidan Korkmaz
Anahtar kelimeler: Nar Çekirdeği ,Nar Çekirdeği, Proteini Biyoaktif P
Yayın Tarihi: 2025
Özet: Bu tez çalışmasında nar çekirdeği proteininden elde edilen biyoaktif peptitlerin (NÇP) ve keçiboynuzu gamının fonksiyonel özellikleri geliştirilmiş, biyolojik olarak aktif, mekanik olarak dirençli hidrojel üretiminde kullanım potansiyellerinin araştırılması amaçlanmıştır. Laboratuvar ölçekli bir soğuk presleme makinesi kullanılarak yağsız nar çekirdeği posası elde edilmiştir. Nar çekirdeklerinden protein ekstraksiyonu izoelektrik noktaya bağlı protein çöktürme yöntemi ile gerçekleştirilmiştir. Protein peletleri dondurarak kurutma işlemi uygulanarak kurutulmuş ve nar çekirdeği protein izolatları elde edilmiştir. Nar çekirdeği protein analizleri olarak özütleme verimi, kuru madde ve protein miktarı analizleri yapılmıştır. Biyoaktif peptit üretimi için pepsin ve alkalaz enzimi kullanılarak faz ayrımı sağlanıp biyoaktif peptit elde edilmiştir. Üretilen biyoaktif peptitler ile keçiboynuzu gamı belirli konsantrasyonlarda karıştırılıp 5 farklı hidrojel üretimi gerçekleştirilmiştir. Farklı oranlardaki biyoaktif peptitler (%0, %1, %5, %7,5, %10) sabit orandaki keçi boynuzu gamı ile karıştırılarak farklı fizikokimyasal özellikteki hidrojeller elde edilmiştir. Biyoaktif peptit konsantrasyonu %0 olan örnekler kontrol denemesi olarak kabul edilmiştir. Üretilen hidrojellerde renk analizleri, fizikokimyasal analizler, tekstür analizi, FTIR spektrumları, SEM görüntüleri ve TGA analizi yapılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre biyoaktif peptitler ve keçi boynuzu gamı interaksiyonları belirlenmiş ve reolojik özellikleri bakımından %7,5 biyoaktif peptit içeren hidrojeller en gelişmiş özellikleri göstermiştir. Mekanik dayanım bakımından hidrojeller arasından farklılıklar tespit edilmiş ve %7,5 biyoaktif peptit içeren hidrojeller daha yüksek dayanımlar göstermiştir. Hidrojel örnekleri fonksiyonel özellikler bakımından varyasyonlar göstermiş ve gastrointestinal sistemdeki salınım özellikleri de ayrıca incelenmiştir.
URI: http://hdl.handle.net/11513/4230
Koleksiyonlarda Görünür:Fen Bilimleri Enstitüsü

Bu öğenin dosyaları:
Dosya Açıklama BoyutBiçim 
NAR PROTEİNİ BİYOAKTİF PEPTİTLERİ İLE ZENGİNLEŞTİRİLMİŞ HİDROJEL ÜRETİMİ.pdf1.93 MBAdobe PDFGöster/Aç


DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.