Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız: http://hdl.handle.net/11513/423
Başlık: Ceylanpınar Tarım İşletmesinde seçilmiş bazı erkek Antepfıstığı tiplerinin morfolojik ve biyolojik özellikleri üzerinde bir araştırma / An investigation on morphological and biological features for selected some male pistachio types at Ceylanpınar state farm
Yazarlar: AÇAR, İZZET
Anahtar kelimeler: Ziraat = Agriculture Dizin:Antep fıstığı = Pistachio ; Biyolojik özellikler = Biological properties ; Ceylanpınar Tarım İşletmesi = Ceylanpınar Agricultural Enterprise ; Morfolojik özellikler = Morphological properties ; Çiçeklenme = Flowering
Yayın Tarihi: 1997
Özet: Bu çalışma, Ceylanpınar Tarım İşletmesi bahçelerinde seçilmiş olan 24 adet erkek tip üzerinde yürütülmüştür. Bu tiplerin Kırmızı, Siirt, Ohadi, H. Reşo, Bilgen, Vahidi, Sefıdi ve Mümtaz antepfıstığı çeşitlerine uygunluğu üzerinde araştırmalar yapılmıştır. Dişi çeşitlere uygun olan erkek tiplerin belirlenmesiyle ilgili gözlem ve laboratuvar çalışmaları 1995 ve 1996 yıllarında yapılmıştır. Araştırmanın bu kısmında erkek tiplerin; büyüme ve gelişme, yaprak, karagöz (çiçek gözü) ve çiçek özelikleri olmak üzere arazi gözlemleri yapılmıştır. Bunun yanısıra; çiçek tozu üretimi, çiçek tozu canlılık oranı, salkım ağırlığı, bir çiçekteki anter sayısı, bir anterdeki çiçek tozu sayısı ve çiçek tozu çimlenme oranlan da laboratuvar koşullarında saptanmıştır. Tartılı derecelendirme testlerine göre 775 ve üzerinde puan alan erkek tipler, aşağıdaki dişi antepfıstığı çeşitleri için önerilmişlerdir. Tartılı derecelendirme sonuçlarına göre, Kırmızı çeşidi için 22; Siirt çeşidi için 7 ve 23; Ohadi, Vahidi ve Bilgen çeşitleri için 17, Hacı Reşo çeşidi için 7, 13, 14, 18 ve 20; Sefidi ve Mümtaz çeşitleri için ise 18 nolu erkek ağaç tozlayıcı olarak saptanmışlardır. ANAHTAR KELİMELER: Antepfıstığı, Erkek Tipler, Morfoloji, Biyoloji, Çiçeklenme.
URI: http://hdl.handle.net/11513/423
Koleksiyonlarda Görünür:Fen Bilimleri Enstitüsü

Bu öğenin dosyaları:
Dosya Açıklama BoyutBiçim 
066200.pdf4.69 MBAdobe PDFGöster/Aç


DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.