Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız: http://hdl.handle.net/11513/4075
Başlık: BİYOTEKNOLOJİK ÖNEME SAHİP MİKROORGANİZMALARIN ZEYTİNYAĞI FABRİKASI ATIKLARINDAN İZOLASYONU VE MOLEKÜLER TANILAMASI
Yazarlar: ORTAKAYA, SÜMEYRA
Anahtar kelimeler: biyosürfaktan, izolasyon, identifikasyon, tarama, Emülsifikasyon indeksi
Yayın Tarihi: 2024
Özet: Mikroorganizmalar, endüstriyel öneme sahip birçok ürünün biyosentezinde büyük rol oynamaktadırlar. Günümüzde mikrobiyal kaynaklı pek çok üründen çeşitli endüstrilerde yaygın bir şekilde yararlanılmaktadır. Mikroorganizmaların metabolik yolakları ile şekillenen ve farklı biyoteknolojik alanlarda geniş bir uygulama alanı bulan bu ürünler, değişik ekosistemlerden mikropların izolasyonu ve değerli endüstriyel ürünleri üretme potansiyellerinin belirlenmesindeki önemi vurgulamaktadır. Mevcut çalışmada, biyoteknolojik öneme sahip bakteri ve mayaların zeytinyağı fabrikalarının atıklarından izolasyonu amaçlanmıştır. 28 bakteri ve 56 maya olmak üzere toplamda toplam 84 mikrobiyal izolat elde edilmiştir. İzolatların biyosürfaktan üretim potansiyelleri yağ yayma testi, drop collapse testi, parafilm M testi, emülsifikasyon indekslerinin (E24) hesaplanmasını da içeren bir dizi tarama testi ile belirlenmiştir. En yüksek açılma zonları sırasıyla OLV-21 ve OLV-13 suşları için 45 ve 42 mm olarak kaydedilmiştir. Benzen, toluen ve dizel yağına karşı en yüksek emülsifikasyon indeksleri %48, %50 ve %3 olarak OLV-65 suşundan elde edilen hücresiz üst sıvı için hesaplanmıştır. Tarama testlerinde en iyi sonuçları veren bakteri ve maya izolatları sırasıyla 16S rDNA bölgesi ile 26S rDNA bölgesinin D1/D2 domainlerinin sekans analizleri ile moleküler olarak karakterize edilmiştir. Sekans analizi sonuçları bakteriyal izolatların Shimwellia (Shimwellia sp. OLV-51, OLV-53, OLV-56, OLV-61 ve OLV-63), Pseudocitrobacter (Pseudocitrobacter sp. OLV-65) ve Micrococcus (Micrococcus sp. OLV-74) cinslerine, maya izolatlarının ise Pichia (Pichia manshurica OLV-5, Pichia kluyveri OLV-13, OLV-16, OLV-21, OLV-41, and OLV-43), Saccharomyces (S. cerevisiae OLV-17), Nakazawaea (Nakazawaea sp. OLV-20, OLV-22 ve OLV-25) ve Ogataea (O. polymorpha OLV-64) cinslerine ait olduğunu göstermiştir. Bildiğimiz kadarıyla bu çalışma, Pichia kluyveri ve Ogataea polymorpha tarafından biyosürfaktan üretimini gösteren ilk rapordur. Tanılanan suşlar sayesinde biyosürfaktanlar gibi çevre dostu endüstriyel ürünleri üretme potansiyelindeki yeni mikrobiyal suşlar daha ileri araştırmalar için literatüre kazandırılmıştır.
URI: http://hdl.handle.net/11513/4075
Koleksiyonlarda Görünür:Fen Bilimleri Enstitüsü



DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.