Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11513/4071
Title: ŞANLIURFA KARACADAĞ BOZKIR MERALARINDA KORUNAN VE OTLATILAN ALANLARDA BITKI TÜRLERI, KOMPOZISYONLARI, OT VERIMI VE BAZI KALITE VERILERININ BELIRLENMESI
Authors: YAVUZASLAN, DENİZ
Keywords: Karacadağ merası, nokta yöntemi, kuru ot verimi,
Issue Date: 2024
Abstract: Bu araştırma, 2022-2023 yıllarında Şanlıurfa İli Karacadağ Karabahçe köyü'nde korunan ve otlatılan alanlarda gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın amacı, Karabahçe köyü'ndeki doğal meraların ot verimi, kalitesi ve botanik kompozisyonu açısından korunan ve otlatılan alanlar arasındaki farklılıkları incelenmiştir. Korunan alandan elde edilen kuru ot verimi 338.80 kg/da iken, otlatılan alandan elde edilen kuru ot verimi 139.78 kg/da olarak tespit edilmiştir. Kuru ot ağırlığına göre; korunan alanda, buğdaygil kompozisyonu oranı %70.21, baklagil kompozisyonu %18.91, diğergillerin kompozisyonu %10.85 olarak belirlenmiştir. Otlatılan Alanda ise buğdaygil kompozisyonu oranı %52.51, baklagil kompozisyonu %16.33, diğergillerin kompozisyonu %31.16 olarak saptanmıştır. Korunan alanda protein oranı %11.50, otlatılan alanda ise protein oranı %8.00 olarak tespit edilmiştir. Korunan alanda otlatma kapasitesi 65.72 BBHB olarak, otlatılan alanda ise 27.11 BBHB olarak tespit edilmiştir. Korunan alanda en yüksek bitki ile kaplı alana sahip bitkiler sırasıyla % 5.86 ile Stipa lagacaea % 5.60 ile Poa bulbosa, % 3.33 ile Festuca ovina ve % 2.80 ile Hordeum bulbosum tespit edilmiştir. Otlatılan alanda en yüksek bitki ile kaplı alana sahip bitkiler sırasıyla % 9.06 ile Poa bulbosa, % 2 ile Alkana sitrigosa, Centaurea iberica, Fermula orientalis % 1.48 ile Gundelia tourneforti tespit edilmiştir. Korunan alanda kalite derecesi 3.33 değerinde iken, otlatılan alanda ise 2.40 değeri elde edilmiştir. Korunan ve otlatılan alanlarımız zayıf mera grubuna girmektedir.
URI: http://hdl.handle.net/11513/4071
Appears in Collections:Fen Bilimleri Enstitüsü



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.