Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/11513/4010
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.author | RAMAZANOĞLU, EMRAH | - |
dc.date.accessioned | 2024-08-23T05:31:08Z | - |
dc.date.available | 2024-08-23T05:31:08Z | - |
dc.date.issued | 2024 | - |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11513/4010 | - |
dc.description.abstract | İklim değişikliği ve uygun olmayan arazi yönetim uygulamaları nedeniyle,özellikle kurak ve yarı kurak bölgelerde toprak tuzluluğu tarımsal üretimin sürdürülebilirliğini tehdit etmektedir. Bu tehdit, topraktaki azot kayıplarını artırarak verimliliği olumsuz yönde etkileyebilir. Bu çalışmanın amacı, tarımsal üretim potansiyeli yüksek olan Harran Ovasında, yer yer görülen toprak tuzluluğunun azotlu gübre uygulamaları sonrası azot kayıplarına etkisini incelemektir. İnkübasyon denemesi, arazi koşullarında alınan toprak örneklerinde robotik sürekli akış toprak inkübasyon sistemi kullanılarak üç tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Çalışmada, Harran ovasından alınan aşırı tuzlu (35.80 dS m-1) ve tuzsuz (1.15 dS m-1) iki zıt toprak tipi karşılaştırılmıştır. Azotlu gübre kaynağı olarak mineral gübrelerden üre ve amonyum sülfat, organik gübre olarak biyogaz atığı kullanılmıştır. İki zıt toprakta, su dolu gözenek hacmi %75 seviyelerine getirilmiş ve dekara 15 kg N olacak şekilde azotlu gübreleme yapılmıştır. İnkübasyon denemesi sonucunda, toprak amonyum içeriği üzerine azotlu gübre uygulamaları ve toprak tipinin etkisi önemli bulunmuştur (P | en_US |
dc.language.iso | tr | en_US |
dc.subject | Tuzlu toprak, Azotlu gübre, N2O, CO2, Toprak enzim aktivitesi | en_US |
dc.title | YÜKSEK TUZLU VE TUZSUZ TOPRAKLARDA FARKLI AZOT KAYNAĞI UYGULAMALARININ AZOT KAYIPLARINA ETKİSİNİN BELİRLENMESİ | en_US |
dc.type | Thesis | en_US |
Appears in Collections: | Fen Bilimleri Enstitüsü |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
TezBaskı.pdf | 2.57 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.