Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız: http://hdl.handle.net/11513/3993
Başlık: ŞANLIURFA EKOLOJİK KOŞULLARINDA SİNİROTU (Plantago lanceolata) GENOTİPİNDE FARKLI BİTKİSIKLIĞININ VERİM VE BAZI OT KALİTE ÖZELLİKLERİNE ETKİSİNİN BELİRLENMESİ
Yazarlar: ORHAN, CİHAD
Anahtar kelimeler: Sinirotu, verim, sindirilebilirlik, NYD, selenyum
Yayın Tarihi: 2024
Özet: Bu çalışma; Şanlıurfa ekolojik koşullarında çok yıllık ürün olarak alternatif kaba yem kaynağı olabilecek dar yapraklı sinirotu (Plantago lanceolata L.) Libor çeşidinin farklı bitki sıklıklarında, verim ve kalitesi özelliklerinden; yaprak boyu (cm), yaprak eni (cm), yaprak sayısı (adet/bitki), yeşil ve kuru ot verimleri (g/bitki), kuru otta ham protein oranı (%), kuru otta ADF ile NDF oranları (%), NYD ve selenyum miktarı (mg/kg) araştırılmıştır. Mart Ayı’nın ikinci haftası 2023 yetiştirme sezonunda, Şanlıurfa ili Haliliye ilçesi Oğulbey mahallesi 0/49 parselinde yürütülmüş, denemeye konu olan (50x10, 50x15, 50x20, 50x25 ve 50x30) cm sıklığında tesadüf blokları deneme desenine göre 5 tekerrürlü olarak kurulmuştur. Elde edilen bulgularda yaprak boyu 19.42-24.79 (cm), yaprak eni 3.06-5.02 (cm), yaprak sayısı 19.94- 34.30 (adet/bitki), yeşil ot verimi 36.67-60.49 (g/bitki), kuru ot verimi 7.16-9.06 (g/bitki), yaprakta ham protein oranı %11.42-19.24, NDF oranı %17.42-25.43, ADF oranı %15.58-20.17, NYD 296.06-410.20 ve selenyum 0.74-1.37 (mg/kg) olarak saptanmıştır. Şanlıurfa’nın yaz ve kış koşullarında bölge hayvancılığının kaliteli kaba yem ihtiyacının karşılanması amacıyla başarıyla yetiştirilebileceği, yüksek biyomas üretim potansiyeline sahip olan sinirotu’nun yem bitkisi olarak da yetiştirilebileceği, verim ve kalite bakımından yüksek performans gösteren Libor çeşidinin bölge koşullarında başarılı bir şekildeyetiştirilebileceği sonucuna varılmıştır.
URI: http://hdl.handle.net/11513/3993
Koleksiyonlarda Görünür:Fen Bilimleri Enstitüsü

Bu öğenin dosyaları:
Dosya Açıklama BoyutBiçim 
10645199 - CİHAD ORHAN.pdf1.74 MBAdobe PDFGöster/Aç


DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.