Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11513/3959
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorBOZKURT, METE-
dc.date.accessioned2024-07-18T06:24:36Z-
dc.date.available2024-07-18T06:24:36Z-
dc.date.issued2023-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11513/3959-
dc.description.abstractHayvansal üretim amaçlı kullanılan alanların verimi yanlış kullanımlar nedeniyle azalmaktadır. Doğal meraların toprak verimliliğine en önemli katkılarından biri bitki besin maddelerinin kaynağını oluşturması diğer önemli katkısıda toprak ıslahı ve erozyon kontrolüdür. Mera alanları hayvansal üretimin ihtiyacı olan kaba yemin en uygun koşullarda sağlandığı ortamlardır. Hayvansal üretimin artırılması için mera topraklarının fiziksel, kimyasal ve hatta mineralojik açıdan özelliklerinin bilinmesi toprak kalitesi, üretkenliği ve sürdürülebilirliği açısından oldukça önemlidir. Bu çalışma ile, Adıyaman ilinde bulunan daha önceden tespit edilmiş farklı mera alanlarının toprak örneklerine ait yapılan analizler neticesinde; EC değeri 4,1 dS m-1 ile 0,68 dS m-1 , organik madde %5,54 ile %2,16, pH 8,86 ile 7,86, kireç içeriği %32,47 ile %1,13 arasında bulunmuştur. X ray cihazı ile yapılan ölçümler sonucunda İllit, Kuvars ve Klorit minerallerinin tüm mera topraklarında değişken oranlarda yer aldığı tespit edilmiştir.en_US
dc.language.isotren_US
dc.subjectAdıyaman, mera, toprak kalitesi, kil mineralojisi, hayvansal üretimen_US
dc.titleADIYAMAN İLİNDE MERA TOPRAKLARININ BAZI FİZİKSEL, KİMYASAL VE MİNERALOJİK ÖZELLİKLERİen_US
dc.typeThesisen_US
Appears in Collections:Fen Bilimleri Enstitüsü

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Mete BOZKURT Tez 333.pdf3.16 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.