Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız: http://hdl.handle.net/11513/3865
Başlık: Pistacia vera L. KABUKLARININ SOYA (Glicine max L.) NIN BÜYÜME VE GELİŞİMİNE ETKİSİ
Yazarlar: TUTUŞ, TUBA
Anahtar kelimeler: Pistacia , Soya, büyüme, geliĢme
Yayın Tarihi: 2024
Özet: Bu tez çalıĢmasında baklagiller familyasından olan soya dünyada en önemli endüstri bitkilerindendir. Soya farklı endüstri kolları için hammadde sağlamasının yanında, değiĢik Ģekillerde insan ve hayvan beslenmesinde önemli rol oynamaktadır. Soya ve soya yağı insana faydalı yağ asitlerini içermesinden dolayı Ģeker, koroner kalp ve damar sertliği gibi hastalıkları olan kiĢilere önerilmektedir. Soya bitkisinin ana vatanı uzak doğu iken ekonomik olması bakımından baĢka ülkelerde de yetiĢtirilmeye baĢlamıĢ bir bitkidir. Bitkisel proteini yüksek, unundan ekmek yapılabilen, sütünden faydalanılabilen, yemeklik yağı olan endüstriyel bir bitkidir. Yukarıda bahsedilen bilgiler ıĢığında bu tez çalıĢmasında hormon etkisi yapan Pistacia vera L. yumuĢak dıĢ kabuklarının soya (Glicine max L.) bitkisinin yetiĢtirilmesi amaçlanmaktadır. Soya yağlı bir bitki olduğundan sıcaklık Ģartlarına adaptasyonu önemlidir. Daha önce tarafımızdan yapılan birçok araĢtırmada soyanın tolerans sınırı artırılmaya çalıĢılacaktır. Bu çalıĢmada ise önceki deneyimlerimize ve literatüre kazandırılan bilgiler ıĢığında ekonomik değeri olan soya bitkisinin bölgeye adaptasyonu akımından yetiĢtirilmesi için önemli bir çalıĢma olacaktır.
URI: http://hdl.handle.net/11513/3865
Koleksiyonlarda Görünür:Fen Bilimleri Enstitüsü

Bu öğenin dosyaları:
Dosya Açıklama BoyutBiçim 
Tuba TUTUŞ tezzzzz en son haliiiiii 03.01.2024.pdf560.34 kBAdobe PDFGöster/Aç


DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.