Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11513/3851
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorTÜMÜR, NUBAR-
dc.date.accessioned2024-06-06T07:18:17Z-
dc.date.available2024-06-06T07:18:17Z-
dc.date.issued2024-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11513/3851-
dc.description.abstractBu araştırma; Şanlıurfa ilinde yem bezelyesi ve tritikalede farklı karışımların silaj kalitesinin saptanması amacıyla 2023 yılında, Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Osmanbey Yerleşkesi, Tarımsal Araştırma ve Uygulama Alanı kış yetiştirme döneminde yürütülmüştür. Deneme tesadüf blokları deneme planına göre 4 tekerrürlü olarak kurulmuş, bitki materyali olarak Ümran Hanım tritikale çeşidi ve Gap Pembesi yemlik bezelyesi çeşidi kullanılmıştır. Çalışmada, saf tritikale ve saf yem bezelyesi ile tritikale+yem bezelyesi’nin %75:25-50:50-25:75 oranlarında karışımlar oluşturulmuştur. Araştırmada; silajın strüktürü (0-20 puan), ham kül oranı (%), silajda kuru madde oranı, ADF, NDF, ham protein oranı (%), silaj pH değeri, silajın rengi (0-20 puan), silaj kokusu ( 0-20) ve DLG puanı gibi özellikler incelenmiştir. Araştırma neticesinde; ham kül oranı, %6.33 -7.45, silaj kuru madde oranı %20.50-24.50, silajın pH değeri, 3.96+4.07, ham protein oranı %8.27-16.54, ADF oranı, %27.60-41.30 ve NDF oranı, %49.49-56.78 arasında farklılık göstermiştir. Tritikale ve yemlik bezelye karışımlarının silolanmasında %25 yem bezelyesi+%75 tritikale karışımı silaj kalitesi açısından ideal karışım olarak teklif edilebilir.en_US
dc.language.isotren_US
dc.subjectTritikale, yem bezelyesi, adf, ndf, silajen_US
dc.titleŞANLIURFA İLİNDE YEM BEZELYESİ (Pisum sativum L.) ve TRİTİKALE (Triticosecale)’DE FARKLI KARIŞIMLARIN SİLAJ KALİTESİNİN BELİRLENMESİen_US
dc.typeThesisen_US
Appears in Collections:Fen Bilimleri Enstitüsü

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
NUBARTEZSON.02.02.24.docx722.12 kBMicrosoft Word XMLView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.