Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11513/3803
Title: ŞANLIURFA EKOLOJİK KOŞULLARINDA BAZI İNCİ DARI [Pennisetum glaucum (L.) R. Br.] POPULASYONLARININ OT VERİMİ İLE KALİTE ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİ
Authors: ÖZER, İzzet Mustafa
Keywords: İnci darısı, ot verimi, kalite, popülasyon
Issue Date: 2023
Abstract: Bu araştırma; 2022 yılı Akçakale/Şanlıurfa ekolojik koşullarında yazlık ürün olarak tek yıllık sıcak mevsim buğdaygil yem bitkisi olan inci darısı [Pennisetum glaucum (L.) R. Br.] popülasyonların ot verimi ve bazı kalite özelliklerinin saptanması amacıyla yürütülmüştür. Araştırmada Yellow kontrol çeşidinin yanı sıra, ICRISAT’dan temin edilen 6 adet inci darısı popülasyonu (9198, 8022, 4903, 9645, 9449 ve 5455) materyal olarak kullanılmıştır. Deneme tesadüf blokları deneme desenimde 3 tekrarlamalı olarak kurulmuştur. Araştırmada her popülasyon 4 sıra, sıra arası 70 cm ve sıra üzeri 25 cm olarak planlanmıştır. Hasat, salkımdaki tanelerin süt-hamur olum dönemine denk geldiği tarihte edilmiştir. Bu araştırmada; ot verimi ve verimle ilişkili özelliklerin yanı sıra, ot kalitesi ile ilgili bazı özellikler saptanmış, çiçeklenme süresi 55.67 ile 59.00 gün, bitki boyu 311.67-351.67 cm, sap sayısının 37.00-59.33 adet/m, yatma durumu 3-5 skor, yeşil ot verimi 5400.00-8076.19 kg/da, kuru ot verimi 2322.00-3472.76 kg/da, kuru otta ham protein (HP) oranı %6.87-9.25, kuru otta asit deterjan lif (ADF) oranı %31.11-36.69 ve kuru otta nötral deterjan lif (NDF) oranı %44.49-52.09 arasında değişim göstermiştir. Araştırma sonuçlarına göre, Şanlıurfa ili ve benzer ekolojik koşullar için verim ve kalite özellikleri birlikte değerlendirildiğinde, 5455 kodlu popülasyonun diğer popülasyonlardan daha üstün olduğu, bölgemizde ikinci ürün koşullarında yem üretim amacıyla değerlendirilebileceği kanaatine varılmıştır.
URI: http://hdl.handle.net/11513/3803
Appears in Collections:Fen Bilimleri Enstitüsü

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
İZZET MUSTAFA ÖZER YÜKSEK LİSANS TEZİ CD.pdf1.87 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.