Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11513/3692
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorGÖÇER, AYŞE HÜMEYRA-
dc.date.accessioned2023-09-27T05:15:44Z-
dc.date.available2023-09-27T05:15:44Z-
dc.date.issued2023-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11513/3692-
dc.description.abstractHasat edilen çilek meyveleri, oda sıcaklığında ve buzdolabında hızlıca bozulabilen yapıya sahip üzümsü meyvelerdendir. Bu meyvelerin en çok maruz kaldığı hastalık etmeni "gri çürüklük" olarak bilinen Botrytis cinerea tarafından oluşturulan hastalıktır. Hastalığın mücadelesine yönelik olarak kimyasal kontroller dışında başka bir seçenek bulunmamaktadır. Hastalık etmeni hasat öncesi ve sonrası önemli ürün kaybına neden olmaktadır. Ancak hastalık aşamasında ve sonrasında kalite kaybına ilişkin değerlendirmeler, patolojik açıdan çok fazla ele alınmamıştır. Bu çalışmada, hastalık etmeninin, meyvenin vitamin, aminoasit ve antikanserojen madde olarak bilinen likopen içeriğine olan etkisi belirlenmiş, farklı depolama (oda sıcaklığı ve buzdolabı) koşullarında bu parametrelerin durumu ortaya konmuştur. İnkübasyon süresince elde edilen verilere göre hastalıklı gruplarda kalitede düşüş, meyve ağırlığında ve çapında kontrol gruplarına göre azalmalar görülmüştür. Bu azalmalar istatistik olarak önemli bulunmuştur, pen_US
dc.language.isotren_US
dc.subjectGri çürüklük, Botrytis cinerea, likopen, vitamin, çileken_US
dc.titleBotrytis cinerea'NIN NEDEN OLDUĞU GRİ ÇÜRÜKLÜK HASTALIĞININ HASAT SONRASI ÇİLEK MEYVELERİNDE TAKİBİen_US
dc.typeThesisen_US
Appears in Collections:Fen Bilimleri Enstitüsü

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
A.Hümeyra Koçakoğlu .2023 cd (2).pdf1.61 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.