Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız: http://hdl.handle.net/11513/3692
Başlık: Botrytis cinerea'NIN NEDEN OLDUĞU GRİ ÇÜRÜKLÜK HASTALIĞININ HASAT SONRASI ÇİLEK MEYVELERİNDE TAKİBİ
Yazarlar: GÖÇER, AYŞE HÜMEYRA
Anahtar kelimeler: Gri çürüklük, Botrytis cinerea, likopen, vitamin, çilek
Yayın Tarihi: 2023
Özet: Hasat edilen çilek meyveleri, oda sıcaklığında ve buzdolabında hızlıca bozulabilen yapıya sahip üzümsü meyvelerdendir. Bu meyvelerin en çok maruz kaldığı hastalık etmeni "gri çürüklük" olarak bilinen Botrytis cinerea tarafından oluşturulan hastalıktır. Hastalığın mücadelesine yönelik olarak kimyasal kontroller dışında başka bir seçenek bulunmamaktadır. Hastalık etmeni hasat öncesi ve sonrası önemli ürün kaybına neden olmaktadır. Ancak hastalık aşamasında ve sonrasında kalite kaybına ilişkin değerlendirmeler, patolojik açıdan çok fazla ele alınmamıştır. Bu çalışmada, hastalık etmeninin, meyvenin vitamin, aminoasit ve antikanserojen madde olarak bilinen likopen içeriğine olan etkisi belirlenmiş, farklı depolama (oda sıcaklığı ve buzdolabı) koşullarında bu parametrelerin durumu ortaya konmuştur. İnkübasyon süresince elde edilen verilere göre hastalıklı gruplarda kalitede düşüş, meyve ağırlığında ve çapında kontrol gruplarına göre azalmalar görülmüştür. Bu azalmalar istatistik olarak önemli bulunmuştur, p
URI: http://hdl.handle.net/11513/3692
Koleksiyonlarda Görünür:Fen Bilimleri Enstitüsü

Bu öğenin dosyaları:
Dosya Açıklama BoyutBiçim 
A.Hümeyra Koçakoğlu .2023 cd (2).pdf1.61 MBAdobe PDFGöster/Aç


DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.