Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız:
http://hdl.handle.net/11513/3670
Başlık: | ADIYAMAN YÖRESİNDE ANTEPFISTIĞI BAHÇELERİNİN BESLENME DURUMLARININ BELİRLENMESİ |
Yazarlar: | UÇAR, AHMET |
Anahtar kelimeler: | Antepfıstığı, bitki besin elementi, toprak özellikleri, Adıyaman |
Yayın Tarihi: | 2023 |
Özet: | Bu çalışma da, 2021 yılında Adıyaman ilinde Merkez, Besni, Gölbaşı, Tut, Kahta ve Samsat ilçelerinde 5’er adet çiftçimizin antepfıstığı bahçelerinde beslenme durumlarını belirlemek için toplamda 30 bahçede örnekler alınarak yapraklarda ve toprakta makro ve mikro bitki besin elementleri verilerini belirlemek ve elde edilen değerlerin verimli bir ağaçta bulunması gereken optimal değerler göz önünde bulundurarak gübreleme konusunda önerilerde bulunma amaçlanmıştır. Bu amaçla, verim çağındaki 30 farklı antepfıstığı bahçelerinden ilk yağmurlardan sonra sonbahar ayında toprak yapısını tam olarak yansıtması için arazide zikzaklar çizerek arazinin farklı yerlerinden 0-20 cm derinliğinde alınan 30 adet toprak numunesi ile yaprak analizi için meyvelerde ben düşme zamanı olan 16-31 Temmuz tarihleri arasında olgunlaşmış sürgünlerden tercihen 1 yıllık dallar üzerinde sürgünün ortasından toplanmıştır. Bu örneklerde makro ve mikro besin elementleri içerikleri belirlenmek üzere Adıyaman Üniversitesi Ziraat Fakültesi Araştırma ve Uygulama Laboratuvarında analiz yaptırılmıştır. Yapılan analiz sonuçlarının karşılaştırılması, Adıyaman Üniversitesi Ziraat Fakültesi Uygulama Laboratuvarının vermiş olduğu referans aralığı değerleri üzerinden gerçekleştirilmiştir. Yapılan değerlendirmeye göre topraklar pH içeriği yönünden incelendiğinde alkali karakterli, tuzsuz ve kısmen kireçli bir yapıda olduğu belirlenmiştir. Organik madde içerikleri bakımından incelendiğinde antepfıstığı bahçelerinin % 60’ının organik madde içeriği yetersiz olduğu görülmektedir. Toprak örnekleri makro ve mikro elementler açısından değerlendirildiğinde; Azot(N), Kalsiyum (Ca), Magnezyum (Mg) ve Bakır (Cu) elementleri yönünden toprak bünyesinde yeterli olduğu, Fosfor (P), Potasyum (K), Demir (Fe), Çinko (Zn) ve Mangan (Mn) elementi bakımından yetersiz olduğu incelenmiştir. Sonuç olarak, Adıyaman ili Merkez, Besni, Gölbaşı, Tut, Kahta ve Samsat ilçelerinde verim çağındaki 30 farklı Antep fıstığı bahçelerinde yapılan değerlendirmeler sonucunda beslenme sorunları olduğu, toprak ve yaprak analizlerine dayalı bilinçli gübreleme programlarının yapılması gerektiği, üreticilerin toprak ve yaprak analizlerinin yapılmasına önemi vermeleri ve bu konu hakkında bilinçlendirilmeleri gerekmektedir. |
URI: | http://hdl.handle.net/11513/3670 |
Koleksiyonlarda Görünür: | Fen Bilimleri Enstitüsü |
Bu öğenin dosyaları:
Dosya | Açıklama | Boyut | Biçim | |
---|---|---|---|---|
AHMET UÇAR YÜKSEK LİSANS TEZİ.pdf | 2.9 MB | Adobe PDF | Göster/Aç |
DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.