Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11513/3625
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorBOZAN ÇERİ, MEHMET
dc.date.accessioned2023-08-24T10:12:21Z
dc.date.available2023-08-24T10:12:21Z
dc.date.issued2019
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11513/3625
dc.description.abstractBu çalıĢma kapsamında Gaziantep ili Oğuzeli ilçesi (Barak Ovası)‟nde yetiĢtirilen ve geleneksel olarak açık havada kurutma askılarında kurutularak üretilen dolmalık biber ve patlıcan kurusu üretiminde hammaddeden son ürüne kadar kurutma aĢamalarından alınan örneklerin Aspergillus flavus tarafından üretilen aflatoksin (Aflatoksin B1 ve toplam ) içeriğini tespit etmeye yönelik çalıĢma yapılmıĢtır. Bu amaçla Oğuzeli ilçesi (Barak Ovası)‟nde üretim yapan çiftçiler arasından seçilen 10 çiftçiden dolmalık biber ve patlıcan kurusu üretim iĢleminin; yıkama, sap ve tohum ayıklama, ipe dizme, kurutmaya serme ve son ürün aĢamalarında örnekler alınarak aflatoksin (Aflatoksin B1 ve toplam) varlığı ve hangi aĢamada oluĢtuğunun belirlenmesi için analizler yapılmıĢtır. ġanlıurfa Gıda Kontrol Laboratuvarında HPLC sistemi ile yapılan analizlerde, hiçbir örnekte aflatoksin varlığı tespit edilememiĢtir. Alınan örneklerde aflatoksin analizlerinin yanı sıra kurutmanın ürün üzerindeki değiĢiminin belirlenmesi amacı ile su aktivitesi, nem miktarı ve renk analizleride yapılmıĢtır.en_US
dc.language.isotren_US
dc.subjectKurutulmuĢ dolmalık biber, kurutulmuĢ patlıcan, kurutma, aflatoksin, HPLCen_US
dc.titleOĞUZELİ BÖLGESİNDE (BARAK OVASI) DOLMALIK BİBER VE PATLICAN KURUSU ÜRETİMİNDE AFLATOKSĠN OLUŞUMUNUN BELİRLENMESİen_US
dc.typeThesisen_US
Appears in Collections:Fen Bilimleri Enstitüsü

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
571990.pdf1.26 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.