Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız: http://hdl.handle.net/11513/3625
Başlık: OĞUZELİ BÖLGESİNDE (BARAK OVASI) DOLMALIK BİBER VE PATLICAN KURUSU ÜRETİMİNDE AFLATOKSĠN OLUŞUMUNUN BELİRLENMESİ
Yazarlar: BOZAN ÇERİ, MEHMET
Anahtar kelimeler: KurutulmuĢ dolmalık biber, kurutulmuĢ patlıcan, kurutma, aflatoksin, HPLC
Yayın Tarihi: 2019
Özet: Bu çalıĢma kapsamında Gaziantep ili Oğuzeli ilçesi (Barak Ovası)‟nde yetiĢtirilen ve geleneksel olarak açık havada kurutma askılarında kurutularak üretilen dolmalık biber ve patlıcan kurusu üretiminde hammaddeden son ürüne kadar kurutma aĢamalarından alınan örneklerin Aspergillus flavus tarafından üretilen aflatoksin (Aflatoksin B1 ve toplam ) içeriğini tespit etmeye yönelik çalıĢma yapılmıĢtır. Bu amaçla Oğuzeli ilçesi (Barak Ovası)‟nde üretim yapan çiftçiler arasından seçilen 10 çiftçiden dolmalık biber ve patlıcan kurusu üretim iĢleminin; yıkama, sap ve tohum ayıklama, ipe dizme, kurutmaya serme ve son ürün aĢamalarında örnekler alınarak aflatoksin (Aflatoksin B1 ve toplam) varlığı ve hangi aĢamada oluĢtuğunun belirlenmesi için analizler yapılmıĢtır. ġanlıurfa Gıda Kontrol Laboratuvarında HPLC sistemi ile yapılan analizlerde, hiçbir örnekte aflatoksin varlığı tespit edilememiĢtir. Alınan örneklerde aflatoksin analizlerinin yanı sıra kurutmanın ürün üzerindeki değiĢiminin belirlenmesi amacı ile su aktivitesi, nem miktarı ve renk analizleride yapılmıĢtır.
URI: http://hdl.handle.net/11513/3625
Koleksiyonlarda Görünür:Fen Bilimleri Enstitüsü

Bu öğenin dosyaları:
Dosya Açıklama BoyutBiçim 
571990.pdf1.26 MBAdobe PDFGöster/Aç


DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.