Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11513/3620
Title: YARI-KURAK ĠKLĠM KOġULLARINDA SU STRES FAKTÖRÜNÜN FARKLI BAKLA (Vicia faba) ÇEġĠTLERĠNDE VERĠM VE VERĠM BĠLEġENLERĠNE ETKĠSĠ
Authors: ŞİMŞEK, ÜMMÜHAN
Keywords: Bakla, damla sulama, tamamlayıcı sulama, kuraklık stresi, verim
Issue Date: 2017
Abstract: Bakla (Vicia faba L.), yarı kurak iklim yapısına sahip bölgelerde hayvan beslenmesi ve insan beslenmesi için önemli bir yere sahip olan, ayrıca yeĢil gübreleme amacıyla yaygın olarak da yetiĢtirilen bir baklagil bitkisidir. YağıĢların yetersiz olduğu yarı kurak iklim özelliğine sahip bölgelerde bakla üretiminde verimi kısıtlayan çevresel faktörlerin en önemlilerinden birisi kuraklık stresidir. Tarım ürünlerinin kuraklık stresine karĢı hassas olduğu dönemlerde yapılan tamamlayıcı sulama, hem suyun ekonomik kullanılmasına hem de daha yüksek verim elde edilmesine olanak sağlamaktadır. Bu çalıĢma, ġanlıurfa ilinde 2014-2015 üretim sezonunda, Luz de Otono (erkenci), Histal (orta erkenci) ve Reina Mora (geççi) bakla çeĢitlerinde dört farklı su seviyesinin (%0, %33, %67 ve %100‟ü (tam sulama)) verim ve verim bileĢenlerine (bitki boyu, gövde çapı, meyve ağırlığı, meyve uzunluğu, meyve çapı) etkisini belirlemek amacıyla tarla koĢullarında yürütülmüĢtür. ÇalıĢma tesadüf blokları bölünmüĢ parseller deneme desenine göre üç tekerrürlü olacak Ģekilde oluĢturulmuĢtur. Bu çalıĢmadan elde edilen bulgulara göre en yüksek verim (1470.132 kg/da) I67 konulu sulama suyunun verildiği Histal çeĢidinden alınmıĢtır. Deneme sonucunda verim parametreleri incelendiğinde en yüksek değerleri; bitki boyu (82.93 cm), meyve ağırlığı (21.92 g), meyve uzunluğu (25.03 cm), meyve çapı (2.36 cm) Histal çeĢidinden elde edilmiĢtir. Sulama suyu miktarının artması, incelenen parametrelerin artmasına olumlu yönde etki ederken, çeĢitlerin toplam taze bakla veriminde aynı etkiyi göstermediği belirlenmiĢtir.
URI: http://hdl.handle.net/11513/3620
Appears in Collections:Fen Bilimleri Enstitüsü

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
498152.pdf2.07 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.