Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız:
http://hdl.handle.net/11513/3604
Başlık: | TOPRAĞIN BAZI MİKROBİYOLOJİK ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE FARKLI TARIMSAL ETKİLERİN ÖZELLİKLERİ |
Yazarlar: | ŞİNŞEK, NURAN |
Anahtar kelimeler: | Tarımsal atık, mikrobiyal biyomas karbon, toprak enzimi, toprak, inkübasyon zamanı |
Yayın Tarihi: | 2019 |
Özet: | Tarımsal atıklar toprakların fiziksel ve kimyasal özelliklerinin yanı sıra mikrobiyolojik aktivitesini de etkilemektedir. Toprakların enzimatik aktivitesi önemli bir indikatör olarak kabul edilmektedir. Bu çalıĢmada, bitki hasat atıkları ve tarımsal endüstri atıklarının toprağın bazı mikrobiyolojik özellikleri üzerine etkilerini belirlemek amaçlanmıĢtır. Denemede bitki hasat atıkları olarak; mercimek sapı, arpa sapı, çeltik sapı ve fıstık kabuğu ile tarımsal atık olarak melas ve peynir altı suyu kullanılmıĢtır. Atıklar 5 farklı dozda (%0, % 2.5, %5, %7.5 ve %10) topraklara uygulanmıĢtır. Farklı inkübasyon günlerinde ( 3, 7, 28, 126.gün ) topraklardan örnekler alınmıĢtır. Atıklar toprak ile karıĢtırıldıktan sonra tarla kapasitesine gelinceye kadar su eklenmiĢtir. Deneme tesadüf parselleri deneme desenine göre yapılmıĢtır. Ġnkübasyon süresine bağlı olarak topraklardan örnekler alınmıĢ, toprağın mikrobiyal biyomas karbon içeriği, dehidrogenaz, alkalin fosfataz, β-glukosidaz ve üreaz enzim aktivitelerindeki değiĢimler incelenmiĢtir. AraĢtırma sonucunda, atıkların toprağın mikrobiyolojik özellikleri üzerine etkileri; uygulama dozları, atık çeĢidi ve inkübasyon zamanına bağlı olarak farklılık göstermiĢtir. Tarımsal atıkların toprağa uygulanmaları, toprağın mikrobiyolojik özelliklerini kontrole göre önemli düzeyde arttırmıĢtır. ÇalıĢmada, kullanılan tarımsal atıkların toprağın mikrobiyolojik aktivitesinin arttırılmasında etkili olarak kullanılabileceği sonucuna varılmıĢtır. |
URI: | http://hdl.handle.net/11513/3604 |
Koleksiyonlarda Görünür: | Fen Bilimleri Enstitüsü |
Bu öğenin dosyaları:
Dosya | Açıklama | Boyut | Biçim | |
---|---|---|---|---|
577472.pdf | 2.16 MB | Adobe PDF | Göster/Aç |
DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.